Arhiva vesti
                   

BUJANOVAČKA BANjA POSTAJE PRIVREMENA BOLNICA, STIŽU I RESPIRATORI

8. April 2020.

Bujanovac - Specijalna bolnica Bujanovačka banja postaće privremena bolnica za smeštaj zaraženih korona virusom.

Kapaciteti ove ustanove više se neće koristiti samo za izolaciju povratnika iz inostranstva, odnosno kratkoročni karantin, već se Specijalna bolnica poslednjih nekoliko dana intenzivno priprema za prihvat pacijenata sa dijagnozom covid-19, po modelu Beogradskog sajma i Sportske hale „Čair“ u Nišu.

Ovu prenamenu glavni medicinski tehničar ustanove, Marjan Tomić u utorak nije mogao da potvrdi, ali jeste da se Bujanovačka banja svakodnevno snabdeva zaštitnom opremom,  pa čak i respiratorima.

„U Specijalnu bolnicu stiže oprema. Danas dobijamo jedan respirator, a imamo najavu da će stići još nekoliko. Mi se pripremamo i čekamo dalja uputstva ministarstva“, kaže Tomić.

Prenamena Bujanovačke banje može se povezati sa Odlukom Vlade Srbije kojom je zabranjeno kućno lečenje, pa će svi pozitivni na koronu biti lečeni u bolnicama. Oni bez simptoma ili sa blažom kliničkom slikom u privremenim bolnicama, a sa težom kliničkom slikom u kovid bolnicama.

Inače, u Bujanovačkoj banji trenutno nema izolovanih građana, a od 26. marta, kada je Vlada Srbije donela odluku o uspostavljanju karantina, u Specijalnoj bolnici je boravilo 15 povratnika iz inostranstva čiji su rezultati testova na korona virus bili negativni pa su poslati u samoizolaciju. Nije poznato da li će Banja i dalje biti i karantin.

Kapacitet Specijalne bolnice je 180 ležaja.

U opštini Bujanovac je do utorka potvrđeno tri slučaja covid-19, dok je u samoizolaciji 1144 građana.

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo