Arhiva vesti
                   

BUJANOVAC: MULTIETNIČKO KULTURNO LETO

17. Februar 2016.

Bujanovac - Bujanovac je multietnički grad koji se ponosi svojom bogatom kulturnom tradicijom, a bujanovački Dom kulture je mesto gde se ostvaruje kulturna misija spajanja različitih etničkih grupa koje žive u toj opštini.  

Kada se govori o tradiciji i kulturi u Bujanovcu, misli se prvenstveno na raznolikost folklora i narodnih nošnji tog dela Srbije. Folklornu baštinu bujanovačkog kraja čuva veći broj kulturno-umetničkih društava. Pod krovom Doma kulture „Vuk Karadžić“ su dva albanska društva: „Glas doline“ i „Jehona, dva srpska,Kolo“ i „Soko“ i romski KUD „Zulfićar Bajramović“. Svi oni izvode svoje programe koji su bitan deo multietničke ponude bujanovačke kulture.

Najveća kulturna manifestacija u Bujanovcu je „Kulturno leto“ koje se održava svake godine u julu. Tokom tridesetak dana trajanja festivala , na  platou ispred Doma kulture  organizuju se koncerti, izložbe, priredbe, nastupi folklorista i pozorišne predstave.

Pored Srba i Albanaca, u Domu kulture svoje manifestacije organizuju i pripadnici romske nacionalnosti, a posebno su posećene njihove „Romske večeri“.

U tradicionalne manifestacije koje organizuje Dom kulture  ubrajaju se i „Izbor za najlepše uskršnje jaje", koja traje 4 dana, „Majske manifestacije", koje traju deset dana, i  dvodnevna „Smotra recitatora".

„Novembarska nedelja" je sedmodnevna manifestacija kojom se obeležava Dan Doma kulture i posvećena je Vuku Karadžiću i njegovom radu. Tada se održava i zapažena multietnička smotra tradicije i običaja ovog kraja pod nazivom „Vredne ruke". To je smotra ručnih radova i rukotvorina ljudi ovog kraja, uz koju se organizuju i koncerti srpskih i albanskih izvođača.

U ovoj ustanovi svoje programe održavaju i sve bujanovačke osnovne i srednje škole, Muzička škola, udruženja građana i druge organizacije.

„Dom kulture je kupio opremu za prikazivanje filmova, koja se sada montira, tako da bi Bujanovac u naredna dva meseca trebalo da dobije i bioskop”, kaže direktor Doma kulture Arsim Aslani.

Svi programi se finansiraju sredstvima koja se izdvajaju iz budžeta opštine.

Aslani smatra da se previše novca iz budžeta izdvaja za kulturno-umetnička društva, a da bi uz malo veća ulaganja moglo bi da se uradi mnogo više u oblasti kulture.

„Bujanovac ima sedam ili osam kulturno-umetničkih društava, a nema pozorište, što je realna potreba grada”, kaže Aslani.

Zbog opštih mera štednje i kultura u Bujanovcu će morati da stegne kaiš, jer joj je ove godine budžet smanjen za 500.000 dinara. Međutim, to se neće odraziti na kulturnu ponudu ove ustanove, jer će izdvajanja za manifestacije ostati ista, dok će se manje novca izdvajati za tehničko i tekuće održavanje objekta.

U okviru Doma kulture radi i Američki kutak, koji organizuje kurseve engleskog jezika i razne prezentacije.

„Stanovnici Bujanovca su veoma zainteresovani za kurseve engleskog jezika, dok se na časovima gube sve etničke razlike među njima”, kaže Aslani.

Izvor: OK Radio i Koordinaciono telo