Arhiva vesti
                   

BUJANOVAC, JEDNA OD RETKIH OPŠTINA SA SKLONIŠTEM ZA ŽIVOTINjE, ALI ZATVORENIM

29. Oktobar 2012.

Izvor : Večernje Novosti – Srbija / Bujanovac - Opština Bujanovac jedna je od retkih na jugu Srbije koja ima izgrađen azil za pse, koji je podignut još 2009. godine. Iako se činilo da će time biti rešen problem pasa lutalica, to se nije dogodilo. Zbog nerešenog problema oko finansiranja azila, opština plaća astronomske sume u sudskim procesima koji su pokrenuli građani zbog ujeda pasa lutalica, a na azil je stavljen - katanac.

„Kada je otvoren azil u bujanovačkom selu Klenike, sa ulica je sklonjeno oko 500 pasa lutalica. Ceo taj posao lokalnu vlast je koštao 3,2 miliona dinara, a sama odluka o otvaranju azila, bila je jedna od retkih za koju su tada glasali odbornici i na vlasti i u opoziciji“, izjavio je Miodrag Milinković, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu. Međutim, azil poslednje dve godine ne radi, jer za njegovo funkcionisanje nema sredstava.

„Po otvaranju azila sa lokalnom samoupravom sklopljen je aneks ugovora kojim će se svake godine regulisati finansiranje azila, ali dve godine unazad, lokalna vlast ne ispunjava dogovor, a Veterinarska stanica nije u obavezi, niti ima finansijskih mogućnosti, da azil plaća“, rekao je Milinković. U lokalnoj samoupravi nam je rečeno da nova vlast želi da reši ovaj problem i da finansiranje azila treba da bude projektovano budžetom.

„Činjenica je da dve godine nisu izdvajana sredstva za azil. Nadam se da ćemo sada, s obzirom na to da očekujemo rebalans, naći makar minimalna sredstva za tu namenu. Postoji dobra volja da azil nastavi sa radom, pa sam tražio da taj novac bude izdvojen prilikom rebalansa“, izjavio je Aca Antić, načelnik odeljenja za privredu i finansije u opštini Bujanovac.