Arhiva vesti
                   

BUJANOVAC GRADI TRANSFER STANICU ZA UPRAVLjANjE OTPADOM

27. Februar 2015.

Bujanovac – „Opština Bujanovac je obezbedila veći deo sredstava za izgradnju transfer stanice za otpad na bujanovačkoj deponiji, tako da  očekujemo da izgradnja  prve faze projekta bude završena u toku ove godine“, izjavila je Fazila Azemović,  rukovodilac opštinske Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Ona očekuje da će se na taj način smanjiti zagađenje u opštini Bujanovac, a građanima će se isplatiti da ono što bacaju donesu u transfer stanicu, gde će im biti isplaćena vrednost sekundarne sirovine.

Azemović je izjavila da je regionalni protokol o upravljanju otpadom  potpisan pre nekoliko godina, kao i da, po njemu, opštine Pčinjskog okruga treba  na svojim deponijama da izgrade transfer stanice, a da smeće koje ne može da se reciklira odlažu na sanitarnoj deponiji „Meteris“ kod Vranja.

„Opština Bujanovac je prva u Pčinjskom okrugu koja počinje izgradnju transfer stanice za upravljanje otpadom na gradskoj deponiji. Prva faza izgradnje, za koju je potpisan ugovor, obuhvata izgradnju pristupne saobraćajnice i kompletne komunalne infrastrukture, dok će u drugoj fazi biti obezbeđena oprema za selekciju i reciklažu otpada", izjavila je Azemović.

Bujanovac je projekat za izgradnju transfer stanice, čija je vrednost dva miliona dinara, izradio uz podršku Evropskog Progresa.

„Početak selekcije i reciklaže otpada na deponiji u Bujanovcu ne zavisi samo od toga kada će biti završena transfer stanica, već i od toga kada će na deponiji Meteris biti prošireni kapaciteti", rekla je Azemović.

Po njenim rečima, Opština Bujanovac se odučila za izgradnju transfer stanice svojim sredstvima, iako je imala ponude privatnika za javno-privatno partnerstvo, uz koncesiju na 20 godina.

„Izračunali smo da će se ta investicija isplatiti za šest godina i odlučili smo se da je izgradimo bez partnera. Kompletna zarada transfer stanice će ići našem javnom komunalnom preduzeću, a ukoliko kasnije i uđemo u partnerstvo, to će biti sa mnogo manjim udelom privatnog kapitala", kazala je Azemović.

Prva faza izgradnje transfer stanice za razvrstavanje i reciklažu otpada košta 71 milion dinara, od čega je deo obezbedila opština, deo Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medvedđu, a za deo sredstava opština je konkurisala kod Ministarstva privrede Republike Srbije.

Izvor: Beta i Koordinaciono telo