Arhiva vesti
                   

BUJANOVAC DOBIJA TRANSFER STANICU ZA OTPAD I PREČISTAČ OTPADNIH VODA

5. Avgust 2013.

Bujanovac - Opština Bujanovac najavila je da će u naredne dve godine dobiti transfer stanicu za upravljanje otpadom i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, čime bi se u velikoj meri rešili ekološki problemi. Rukovodilac Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Bujanovac, Fazila Azemović, je izjavila da opština nema novca da sama finansira izgradnju transfer stanice za upravljanje otpadom, čija je vrednost 1,5 mil EUR, ali da za sredstva aktivno konkuriše kod različitih donatora, pre svega kod Evropske unije (EU).

„Izgradnja transfer stanice će se odvijati u više faza. Već smo konkurisali kod pretpristupnih fondova EU "Exhchange 4" za dobijanje prese za baliranje otpada, čija je vrednost 60.000 EUR, i ako je dobijemo, moći ćemo da je koristimo odmah, da bismo smanjili telo postojeće deponije“, kazala je Azemovićeva. Prema njenim rečima, opština je obezbedila novac za izgradnju pristupnog puta do gradske deponije, gde će biti i transfer stanica, čija izgradnja treba da počne do kraja godine, a očekuje se da će iz budžeta Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa za narednu godinu biti izdvojena sredstva za deo infrastrukture.

„Čak i da imamo sredstva da odmah završimo transfer stanicu za upravljanje otpadom, ne bismo mogli da je koristimo dok se ne završi proširenje regionalne deponije Meteris kod Vranja, na koju bi trebalo da se odnosi smeće iz Bujanovca koje ne može da se selektira, kako je predviđeno u nacionalnoj strategiji upravljanja otpadom”,  rekla je Azemovićeva.

Ona je dodala da je opština spremna i da, ako regionalna deponija kod Vranja ne bude završena pre izgradnje transfer stanice, selektovani otpad iz Bujanovca odnosi na deponiju Željkovac kod Leskovca, kako bi gradsko komunalno preduzeće "Komunalac" što pre prešlo na tržišno poslovanje.

“Para nemamo, ali ih aktivno tražimo, između ostalog i za projektnu dokumentaciju za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja košta sedam miliona dinara, ali bez koje ne može da se konkuriše kod pretpristupnih fondova EU”, kazala je Azemovićeva.

Opština Bujanovac je i glavni projekat za izgradnju transfer stanice za upravljanje otpadom dobila kao donaciju od Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU Progres.

Izvor: Tanjug