Arhiva vesti
                   

BRISEL POMAŽE SRBIJU ZBOG MIGRANATA

19. Avgust 2015.

U Briselu se danas odlučuje da se iz Evropske unije najhitnije u Srbiju uputi 150.000 evra pomoći za prihvat migranata. To je danas u Preševu saopštio Oskar benedikt zamenik šefa delegacije EU u Srbiji. Benedikt je najavio i da će u narednih pola godine biti upućena pomoć od 3 miliona i 200 hiljada evra.

U prihvatnom centru u Preševu i dalje su obezbeđene osnovne namirnice za higijenu i hranu.

„Najpotrebnija je voda, a za nekih 10 do 15 dana imamo hranu“, rekao je Ahmet Haliti iz Crvenog krsta u Preševu.

Evropska unija je danas u Briselu učinila prvi korak i odvojila je 150 hiljada evra kako bi pomogla Srbiji u hrani i higijenskim sredstvima, istako je Benedikt i objasnio da će ova pomoć biti pružena centru kroz Crveni krst.

U narednih šest meseci Srbiji će biti upućeno 3,2 miliona evra a biće sproveden i projekat vredan 8 miliona evra koji će obuhvatati migrante u Srbiji i Makedoniji.

Priče o izgradnji takozvanog velikog centra za izbeglice predstavnik Evropske unije je negirao. Benedikt je rekao da je Evropska unija zahvalna srpskim vlastima i lokalnim samoupravama zbog načina na koji se ophode prema migrantima, iako je naglasio da je svestan da niko od njih ne želi da ostane u Srbiji.

„Evropska unija prati stanje u Srbiji jer problem migranata nije samo problem u Srbiji već čitave Evrope“, naglasio je Benedikt.

Kroz Prihvatni centar u Preševu i dalje prolazi od 1200 do 2000 ljudi dnevno. Ono što je sada drugačije u odnosu na prethodni period jeste to da azilantske potvrde sada dobijaju za ne više od jednog dana čekanja. Inače azilantima i dalje treba nešto hrane, medicinske pomoći i najviše vode. To jnj ono što im je najpotrebnije da bi mirno prošli kroz teritoriju Srbije osim azilanstke potvrde koju ovde dobijaju.

Ivor: RTV Vojvodina 1 i Koordinaciono telo