Arhiva vesti
                   

„BRANKOVCI“ U RUMUNIJI

21. Mart 2022.

Bujanovac – Beograd -  Nakon putovanja u Španiju, đaci bujanovačke Osnovne škole „Branko Radičević“ boravili su u Rumuniji, u okviru projekta „„Motivation III – 21st century students“ koji su osmislili njihovi nastavnici. Bujanovački osnovci, njih šestoro, prošle nedelje su bili gosti škole u Tifeštiju gde je održana treća mobilnost škola učesnica u projektu.

Pored „Brankovaca“ i domaćina iz Rumunije, mobilnosti su prisustvovali i ostali partneri na projektu – škole iz Španije, Turske i Poljske.

Osim radnog dela programa, domaćini su organizovali priredbe i izlete kojima su želeli da prikažu domaću kulturu i običaje.

Za učesnike je organizovan izlet u Nacionalni park Putna-Vrančea i poseta Mauzoleju boraca Bitke kod Marašeštija u Prvom svetskom ratu.

Za srpsku istoriju Marašešti je bitan kao mesto rođenja kralja Milana Obrenovića.

Nastavnici učesnici na mobilnosti u međusobnim razgovorima upoređivali su obrazovne sisteme u državama partnerima na projektu i razmenjivali ideje.

„Cilj ove mobilnosti bio je još bliže međusobno upoznavanje učenika, učestvovanje u zajedničkim ekološkim radionicama, razmena iskustava i međukulturalna interakcija. Naši učenici dali su veliki doprinos  ovim radionicama jer su i sami učestvovali u aktivnostima zasađivanja semena i drveta koje su posebno odabrali i poneli iz Srbije za svoje drugare u Rumuniji. Svakodnevna interakcija s drugim učenicima i nastavnicima, kao i kultura i običaji domaćeg stanovništva, uticali su na naše vlastito znanje i iskustvo, kao i na shvatanje i poštovanje drugih kultura. Iz Rumunije smo se vratili puni utisaka, zatečeni ljubaznošću domaćina i oduševnjeni pozitivnom energijom lokalnog stanovništva, ali i bogatiji za znanja o značaju očuvanja planete“, naglašava nastavnica bujanovačke škole Maja Antić Jovanov, koordinator projekta.

Sledeća aktivnost (mobilnost) učenika i nastavnika biće u  maju ove godine, a domaćin će biti škola u Turskoj.

OŠ „Branko Radičević“ jedina je osnovna škola u Pčinjskom okrugu koja učestvuje u projektima programa Erasmus+.

Ovaj projekt je finansiran u sklopu Erasmus+ projekata Europske unije posredstvom Nacionalne agencije Tempus.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo