Arhiva vesti
                   

BOGDAN MATIĆ U ODBORU UNICEF-A

28. Oktobar 2021.

Bujanovac – Beograd - Bujanovčanin Bogdan Matić izabran je za člana Omladinskog odbora UNICEF-a u Srbiji i dobio je zvanje glavnog savetnika Programa za mlade.

On će narednih godinu dana raditi na tome da se više čuje glas mladih u društvu o temama koje ih interesuju,“žuljaju”, brinu ili na koje bi svojim zalaganjem mogli pozitivno da utiču.

“Ponosan sam i srećan. Prvi put u istoriji Bujanovac ima predstavnika mladih u UNICEFU. To je negde kruna mog dosadašnjeg truda i rada, iako sam zapravo na početku”, kaže kroz osmeh Bogdan.

Ovim uspehom Bogdan je Bujanovcu doneo veliko priznanje, a porodici Matić dao mnogo razloga za ponos. On je, inače, unuk Živote Matića, dugogodišnjeg dopisnika Politike iz Bujanovca, preminulog 2019. godine.

Bogdan ne krije zadovoljstvo što je izabran u odbor jedne svetske organizacije, i nada se da će, kako kaže, biti dobar savetnik i predstavnik mladih iz svoje zajednice i to ne samo na lokalnom već i regionalnom, pa i internacionalnom nivou.

“Misija UNICEFA je bolji položaj i veća prava deteta i mladih, što je negde i moj lični cilj, da svako dete bez obzira na socijalni status ili pripadnost marginalizovanoj grupi, ima srećno i bezbrižno detinjstvo, bez diskriminacije i stereotipa”, rekao je Bogdan.

U velikoj konkurenciji izabrani su on i još 7 kandidata iz drugih gradova Srbije.

Kao glavni savetnik Programa za mlade, Bogdan će zagovarati prava mladih i podsticati svoje vršnjake da to isto rade, doprineće misiji UNICEFA da uloga mladih u društvu bude zastupljenija i više prepoznata, da se preporuke mladih u većoj meri uvaže.

“Glas mladih i ono što oni imaju da kažu mora se jače čuti u društvu, a obaveza je društva da to podrži”, zaključuje Bogdan.

Bogdanov aktivizam, znanje, veštine, učešće u javnom životu, želja da ličnim primerom utiče na svoje vršnjake, da promeni svoju lokalnu zajednicu na bolje, uticali su na njegovu odluku da se prijavi na UNICEF-ov poziv za člana Omladinskog odbora.

UNICEF je međunarodni fond za decu i omladinu koji se brine o kvalitetu njihovog životnog standarda. Osnovan je 1946. godine pri Ujedinjenim nacijama. Teniserka Ana Ivanović i košarkaš Aleksandar Saša Đorđević su ambasadori UNICEFA u Srbiji.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo