Arhiva vesti
                   

BOGDAN MATIĆ NA EKOLOŠKOM SKUPU GOVORIO O PROBLEMU DEPONIJE U BUJANOVCU

24. Septembar 2021.

Bujanovac – Beograd - Mladi Bujanovčanin Bogdan Matić, jedan je od 14 aktivista iz Srbije koji učestvuje na radionicama u okviru međunarodnog projekta o klimatskim promenama “Na mladima klima ostaje”, a deponija, hronično zagađenje vazduha, nedostatak zelenih površina u Bujanovcu, neke su od tema o kojima je Bogdan govorio u okviru ovog projekta.

“ Važno je da se mladi posvete temi klime i problemima koje izazivaju klimatske promene, a čiji smo svedoci poslednjih godina, da se uključe u rešavanje problema i da se kod svih podigne svest o značaju ovog pitanja”, kaže Bogdan.

On pojašnjava da je reč o projektu koji u Srbiji organizuje World Wide Fund for Nature sa ciljem osnaživanja i uključivanja mladih u ublažavanju i rešavanju posledica klimatskih promena.

U okviru ovih radionica, mladi učesnici iz Srbije imaju priliku da nauče više o razvoju građanskih inicijativa, javnom zagovaranju i angažovanju zajednice u rešavanju posledica klimatskih promena i zaštiti životne sredine.

„Bujanovac zbog deponije vapi za čistim vazduhom. Veći broj drveća i akcija pošumljavanja nikom ne može da šteti, ali na tome mora da radi čitava zajednica”, kaže on.

Ono što predstoji, kako Bogdan kaže, jeste prvi Omladinski klimatski forum koji će se održati u Beogradu i na kojem će mladi iz cele zemlje predstaviti svoja rešenja posvećena ublažavanju posledica i prilagođavanju klimatskim promenama.

Bogdan je učenik četvrtog razreda srednje škole „Sveti Sava“, predsednik đačkog parlamenta, učesnik je brojnih radionica posvećenih borbi protiv korupcije, diskriminacije, trgovine ljudima, trenutno radi na projektu interkulturalnosti, a svojim aktivizmom pokušava da ukaže na probleme u lokalnoj zajednici.

WWF organizuje ovaj projekat u Srbiji, Bugarskoj, Češkoj i Rumuniji i deo je Evropske klimatske inicijative.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo