Arhiva vesti
                   

BEZBEDNIJI GRADOVI

29. Januar 2013.

Izvor: Jugres / Novi Sad - Leskovac - Predstavnici Radne grupe za formulisanje Regionalne strategije za bezbednost iz opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga, 24. i 25. januara posetili su Vladu AP Vojvodine i upoznali se sa primerima dobre prakse u Vojvodini. Studijsku posetu je organizovao PBILD program, kroz projekat “Bezbedniji gradovi".

U razgovoru sa domaćinima iz Odbora za bezbednost Skupštine Vojvodine, gosti su se upoznali sa metodama primenjenim u višenacionalnoj sredini kao što je Vojvodina, kako bi se poštovanje prava manjina obezbedilo u svim opštinama. Domaćini su izjavili da Vlada pokrajine međunacionalnim odnosima pridaje veliku pažnju i da su ti odnosi veoma dobri, a da su veći problemi bezbednost u saobraćaju i ponašanje vozača. Gostima je u Vladi Vojvodine predstavljen i srednjoročni projekat uvođenja standarda kvaliteta u lokalne samouprave, kako bi se znalo ko, šta i kada radi, kao i kome je odgovoran za svoj rad.

Koordinator projekta „Bezbedniji gradovi", Svetislav Paunović, je rekao da su jačanje kapaciteta lokalnih samouprava, institucija i civilnog društva, kao i saradnja u oblasti prevencije kriminala i unapređenja bezbednosti, glavni ciljevi koji se žele postići realizacijom ovog projekta.

„PBILD program “Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj” predstavlja inicijativu Ujedinjenih nacija na teritoriji Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

“Bezbedniji gradovi” jedna je od komponenti ovog programa u okviru koje su definisani planovi za bezbednost u devet opština sa juga Srbije, koji će biti polazna osnova za formulisanje Regionalne strategije za bezbednost", rekao je Paunović.

Upoznajući domaćine sa radom lokalnih Saveta za bezbednost Jablaničkog i Pčinjskog okruga, gosti su naveli da je uloga Saveta za bezbednost da predlaže mere za unapređenje stanja bezbednosti u opštinama i da savetuje lokalne vlasti, kao i da povezuje sve relevantne lokalne institucije u cilju podizanja bezbednosti građana.
 
Drugog dana studijske posete, delegacija regionalne radne grupe za formulisanje Strategije za bezbednost Jablaničkog i Pčinjskog okruga posetila je Savet za bezbednost vojvođanske opštine Bečej.