Arhiva vesti
                   

Bespovratna finansijska pomoć za upravljanje čvrstim gorivom i zaštitu životne sredine pčinjskog okruga

27. April 2012.

Vranje – U okviru USAID-ovog projekta Održivog lokalnog razvoja odobreno je 40.000,00 dolara za izradu regionalnog plana za upravljanje čvrstim otpadom pčinjskog regiona Ova aktivnost omogućiće pripremu tehničke dokumentacije za proširenje regionalne deponije  „Meteris” i izgradnju transfer stanice čvrstog otpada u Bujanovcu i Preševu. Za potrebe pripreme neophodne dokumentacije projekat EU Progres obezbediće dodatnih 196.000,00 dolara. Kada se proširi, vranjska deponija „Meteris”omogućiće odlaganje otpada sa područja celog regiona, što će doprineti daljem regionalnom ekonomskom razvoju i stvaranju novih radnih mesta.

Regionalni plan za upravljanje čvrstim otpadom podrazumeva stvaranje partnerstva među opštinama Vranje, Bujanovac, Preševo, Vladičin han, Surdulica, Bosilegrad i Trgovište. Time se omogućava obezbeđivanje neophodne komunalne usluge uz korišćenje moderne tehnologije, što će doprineti zaštiti životne sredine celog pčinjskog okruga.

Pomoć projekta Održivog razvoja obezbeđena je u cilju podrške međuopštinskom parterstvu predvođenim Vranjem, kako bi se kroz jačanje saradnje među opštinama na jugu Srbije doprinelo regionalnom razvoju.

Projekat izrade regionalnog plana za upravljanje čvrtsim otpadom podržali su i Ministarstvo životne sredine, Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinskog okruga.