Arhiva vesti
                   

BESPLATNI KAMPOVI DOKUMENTARNOG FILMA ZA MLADE IZ CELE SRBIJE (ROK: 14. JUL 2020)

2. Juli 2020.

„Slobodna zona Junior“ je objavila konkurs za učešće u kampovima društveno-angažovanog dokumentarnog filma, koji je otvoren od 1. do 14. jula za mlade iz cele Srbije uzrasta od 15 do 26 godina.

 Kampovi  predviđaju dve starosne grupe - mlađu od 15 do 19 godina, i stariju od 20 do 26 godina, a podeljeni su u dva segmenta. Prvi dvonedeljni deo kampova biće organizovani paralelno u obe grupe  na Divčibarama od 9. do 23. avgusta, a drugi, sedmodnevni deo, biće održan u januaru 2021.godine.

Program je namenjen mladima koji filmskim jezikom i estetikom žele da istražu aktuelne društvene kontekste kroz kreiranje angažovanog filma.

Kampovi dokumentarnog filma deo su šireg projekta „Naše razlike su naša snaga“, čiji je cilj da kreira prostor za interkulturni dijalog mladih iz različitih etničkih zajednica, te da ih kroz proces neformalnog učenja i kreativnog stvaranja podstakne da neguju i promovišu poštovanje kulturne raznolikosti, tolerancije i razumevanja. U skladu sa tim, „Slobodna zona Junior“ ohrabruje sve mlade, a naročito pripadnike nacionalnih manjina, da se prijave na konkurs.

Profesionalci iz sveta filma, između ostalog, upoznaće polaznike sa različitim aspektima snimanja dokumentarnog filma: pisanjem scenarija, dramaturgijom, režijom, montažom, kamerom, snimanjem i dizajnom zvuka. Kroz razmenu ideja i saznanja, u kontaktu sa stručnjacima iz različitih polja filmske prakse, aktivistima za ljudska prava, akterima u socijalnoj i kulturnoj politici, polaznici će se upoznati ne samo sa zanatskim aspektom kreiranja dokumentarnog filma, već će spoznati i promišljati širi kontekst u kojem njihovi filmovi tek treba da nastanu.

Izabrani polaznici će imati priliku i da snime dokumentarne kratkometražne filmove koji će biti prikazani na jesen 2021. godine na Filmskom festivalu Slobodna zona, ali i na 60 posebno organizovanih projekcija u 40 mesta širom Srbije. Ovi filmski događaji biće upriličeni kao deo šire kampanje za podizanje svesti o važnosti negovanja kulturne raznolikosti i multikulturalizma.

Zainteresovani kandidati i kandidatkinje treba da do 14. jula popune prijavni formular, koji je dostupan  na http://freezonebelgrade.org/konkurs-za-kamp/, u kojem će, između ostalog, priložiti i svoju ideju za dokumentarni film.

Ukupno 30 mladih autora i autorki najzanimljivijih ideja za dokumentarni film biće izabrani da budu polaznici kampova.

 Učešće u programu je besplatno, a sve troškove prevoza, smeštaja, hrane i radnih materijala snose organizatori.

 Za vreme trajanja kampa angažovanog dokumentarnog filma „Slobodne zone Junior“ biće poštovani aktuelni saveti i propisi nadležnih institucija o zaštiti i prevenciji od virusa Kovid-19. Tokom trajanja radionica, učesnici, predavači i organizatori imaće obezbeđena sredstva za dezinfekciju ruku, zaštitne maske i rukavice.

Program „Slobodna zona Junior“ uspostavljen je 2006. godine u nameri da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa.

Projekat „Naše razlike su naša snaga“sprovodi Fond B92 kroz program „Slobodna Zona Junior“ uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Izvor: SEEcult.org i Koordinaciono telo