Arhiva vesti
                   

BESPLATNA KOMPJUTERSKA OBUKA ZA ŽRTVE PORODIČNOG NASILjA

19. Avgust 2013.

Vranje – Početkom avgusta NVO Odbor za ljudska prava, u okviru kog radi jedini regionalni SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja, organizovao je kurs izučavanja računarske tehnologije za deset žena žrtava porodičnog nasilja iz sedam opština Pčinjskog okruga, od kojih su neke još uvek smeštene u Prihvatilište za žrtve nasilja u porodici u Vranju, čekajući da Pčinjski okrug dobije Sigurnu kuću.

Obuku za rad na računaru organizuje SOS telefon Vranje u okviru višegodišnjeg programa pomoći ženama izloženim nasilju u porodici. Posle dva meseca aktivnog učenja, svaka žena će polagati i dobiti zvaničan sertifikat koji ima međunarodni status. Prioritetna potreba većine žena koje su izložene nasilju u porodici je ekonomsko osamostaljivanje, odnosno posao i mesečna zarada, koja bi im obezbedila ekonomsku samostalnost i izlazak iz kruga nasilja.

Cilj ove edukacije za rad na računaru je da deset žena korisnica SOS telefona Vranje savladaju osnovne veštine i steknu znanje za rad na računaru, te da posle toga uspeju da pronađu kvalitetan posao.

SOS telefon na kome svakodnevno dežuraju volonterke NVO Odbor za ljudska prava jedini je koji postoji južno od Niša i pokriva područje multietničkih opština Bujanovac ui Preševo. 

Izvor: Danas