Arhiva vesti
                   

BERNARD MORINA IZ BUJANOVCA U „ESTUDIJANTES“-U

10. Mart 2014.

Mladi košarkaš Bernarad Morina je već četiri godine član  selekcije mladih pionira Bujanovačkog KK Plej 017 i njihov kapiten. Ide u šesti razred osnovne  škole „Branko Radičević“ i odličan je đak. Veoma dobro govori engleski jezik, a razume i italijanski. Jedan je od najboljih igrača njegovog uzrasta  na poziciji pleja u Srbiji.

„Nakon prijateljske utakmice Plej-a 017 sa ekipom Pink Pantera iz Kumanova, usledio je poziv da ode u Španiju , tačnije u madridski klub „Estudijantes“. Na toj utakmici ga je  primetio  Bojan Zlatkovski, skaut za mlade igrače  španskih klubova“, rekao je Nenad Stajić, predsednik kluba KK Plej 017.  

„Zlatkovski je bio oduševljen Bernardovim košarkaškim umećem, pa je nakon utakmice tražio je da mu pošaljemo snimak utakmice u kojoj Bernard igra. Nedugo zatim, usledio je zvaničan poziv direktora kluba „Estudijantes“ da dođemo u Madrid“, s ponosom objašnjava Stajić i dodaje da im je španski  klub platio smeštaj, ali da su za put morali sami da se snađu.

„Plej 017 nije na budžetu opštine Bujanovac i nismo imali novca za put. Na kraju nam je pomogao privrednik iz Bujanovca Nebojša Aleksandrov, vlasnik apoteka“, rekao je Stajić.

„Na aredromu u Madridu nas je sačekao  direktor „Estudijantesa“, nakon čega smo bili smešteni  u zgradu za igrače koji igraju za mlade kategorije kluba  a koji nisu iz Španije ili Madrida.  Posle prvog treninga,  koji je bio individualan i tokom kojeg je proverena Bernardova tehnika,   zaključeno je da je reč o veoma talentovanom dečaku. U naredna tri dana Bernard  je trenirao sa različitim ekipama i godištima. Tih dana je nekoliko direktora i trenera tog kluba  gledalo njegove treninge, nakon čega su  pohvalili njegovu tehniku, pregled igre  i osećaj za asistenciju. Bernard je najmlađi igrač u istoriji njihovog kluba iz ovog dela Evrope koji je bio na probi“, istakao je Stajić i dodao da je dogovoreno  da Bernard uskoro ponovo otputuje u Španiju i potpiše dugoročni ugovor o svom angažovanju u „Estudijantesu“.

„Sve u svemu, sam odlazak na probu u „Estudijantes“, koji je jedan od najstarijih klubova  u Evropi, veliki je uspeh za Bernarda,  kao i za naš klub i sredinu u kojoj živimo, jer  deci uliva nadu da se i za njih može daleko čuti i da ovde imaju perspektivu. Nema potrebe da sa svojim porodicama „traže bolje dane“ po Srbiji ili u inostrantsvu, jer  rad i zalaganje, pre ili kasnije, rezultiraju  uspehom “, naglasio je Stajić.

Bernard živi u skromnoj  Romskoj porodici sa ocem, majkom, babom, dedom i bratom i vrlo često, pre škole, pomaže roditeljima tako što prodaje robu na tezgi.

Izvor: Koordinaciono telo