Arhiva vesti
                   

BAZA JUG: VOJSKA VEŽBA ZA LIBAN

5. Juli 2022.

Bujanovac – Beograd -  Na poligonu „Borovac“ i u bazi „Jug“ kod Bujanovca u toku je kolektivna obuka za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Obuka predstavlja deo višemesečnih priprema koje pripadnici jedinice prolaze kako bi bili u potpunosti osposobljeni za realizaciju namenskih zadataka u mirovnoj operaciji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Tokom ovog dela priprema, vod za zaštitu snaga radi u uslovima sličnim onima u misiji, a supozicije koje rešava su u potpunosti prilagođene situacijama u kojima se može naći tokom izvršavanja zadataka u zoni operacije. Programom su obuhvaćeni sadržaji iz taktičke i fizičke obuke i teme iz međunarodnog humanitarnog prava, sa težištem na realizaciji zadataka prilikom obezbeđenja baze.

U završnom delu priprema, sredinom ovog meseca, vod za zaštitu snaga očekuje taktička vežba na kojoj će biti proverena osposobljenost jedinice za učešće u ovoj misiji.

Vojska Srbije angažuje vod za zaštitu snaga u misiji Ujedinjenih nacija u Libanu od 2014. godine.

„Osnovni zadatak naše jedinice, koja se nalazi u sastavu italijanskog kontingenta, jeste obezbeđenje baze u kojoj su smeštene snage Ujedinjenih nacija“, kažu u vojsci.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo