Arhiva vesti
                   

AMBASADOR ŠVEDSKE U POSETI VRANjU

15. Mart 2012.

Ambasador Švedske Nj.E. Krister Asp posetio je juče Vranje i učestvovao u nekoliko aktivnosti programa „Održanje mira i lokalni inkluzivni razvoj” (PBILD). PBILD je program koji implementira nekoliko agencija Ujedinjenih nacija, iz kancelarije u Bujanovcu. Program „Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj“ je inicijativa vredna 8,5 miliona evra koju finansiraju vlade Norveške, Španije, Švedske i Švajcarske sa težnjom da se na jugu Srbije poboljša kapacitet stručnih resursa za inkluzvni i održivi razvoj.

Tokom posete Vranju ambasador je otvorio pekaru „Tradicija”, u kojoj će raditi samohrane majke i žrtve porodičnog nasilja, i učestvovao na obuci za zdravstvene radnike – romske medijatore. Posetio je gradsku biblioteku, gde je učestvovao u promociji volonterskog servisa ove ustanove. U biblioteci su potpisani prvi ugovori sa budućim pružaocima usluga i podeljene diplome mladima koji su prošli program obuke za volontere.

Program „Održanje mira i lokalni inkluzivni razvoj”  ima četiri glavne oblasti rada: poboljšanje društvene kohezije i ljudskog kapitala, unapređenje rada i uravnoteženiji pristup javnim službama, ekonomski razvoj i upravljanje migracijama.

Podrškom programu Švedska izražava želju da „što pre vidi Srbiju u Evropskoj uniji, jer joj je tamo mesto", rekao je ambasador Švedske i istakao da je njegova zemlja treći najveći donator u Srbiji, jer je u poslednjih nekoliko godina, u brojne projekte, uložila više od 100 miliona evra.