Arhiva vesti
                   

ALBANSKI UČITELjI I NASTAVNICI USAVRŠAVAJU SRPSKI JEZIK

2. April 2011.

Bujanovac - U naredna dva dana u osnovnoj školi „Naim Frašeri“, 28 učitelja i nastavnika iz šest osnovnih i dve srednje škole iz opštine Bujanovac unaprediće svoje znanje srpskog jezika.Radi se o učiteljima i nastavnicima koji predaju deci čiji maternji jezik nije srpski.

„Kako bi imali potpune i ravnopravne mogućnosti pri zapošljavanju, bolji pristup socijalnim uslugama, visokom obrazovanju i lakše komunicirali sa svojim sugrađanima, za nacionalne manjine u Srbiji je važno da imaju šansu učenja srpskog jezika. Naime, ovaj seminar na duge staze osigurava poštovanje prava mladih ljudi i opremiće ih veštinama  potrebnim za pristupanje modernom evropskom društvu“,  rekao je Nikolas Herkules, menadžer PBILD programa u okviru koga je organizovan ovaj seminar.

Srpski jezik kao nematernji je obavezan predmet za nacionalne manjine od prvog razreda osnovne škole.

Prvi seminar održan je u februaru za učitelje i nastavnike iz osnovnih i srednjih škola iz opštine Preševo. PBILD program će organizovati još dva seminara za predavače iz osnovnih i srednjih škola u opštinama Bosilegrad i Medveđa, kao i za predavače u osnovnim i srednjim školama sa većim brojem romskih učenika u opštinama Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Seminar je akreditovan kod Ministarstva prosvete Republike Srbije i svim predavačima će na kraju biti uručena uverenja o savladanom programu stručnog usavršavanja.