Arhiva vesti
                   

ALBANSKI I SRPSKI SREDNjOŠKOLCI U BUJANOVCU UREDILI KANTINU U ŠKOLI „SEZAI SUROI“

8. Mart 2021.

Bujanovac - Učenici Srednje škole „Sezai Suroi“ u Bujanovcu će se ubuduće hraniti u mnogo prijatnijem ambijentu, jer su zajedno sa drugarima iz škole „Sveti Sava" sredili kantinu u svojoj školi.

Petnaestak mladih su oslikali zid u kantini, ofarbali stolice i montirali stolove na kojima će se ubuduće jesti.

Ovo je bilo važno iskustvo za učenike i albanske i srpske srednje škole i svi  su se složili da slična akcija treba ponovo da se organizuje.

Leoneta Bećiri, učenica četvrtog razreda srednje škole „Sezai Suroi“, je rekla da su se svi dobro zabavili, ali i uradili  korisnu stvar kako za svoje vršnjake, koji će kantinu koristiti do kraja školske godine, tako i za buduće generacije ove škole.

Kako je kazala, škola ranije „nije imala menzu i đaci su uglavnom jeli ili u hodniku ili u dvorištu, zavisno od vremenskih uslova".

„Imali smo priliku da se družimo i radimo sa učenicima srednje škole „Sveti Sava". Za mene  je to bila prva aktivnost u kojoj sam imala priliku da učestvujem sa mladima iz drugih zajednica. Moram da kažem da sam imala poteškoća u komunikaciji sa njima zbog jezika, ali bilo je zabavno gledati nas kako pokušavamo da se izrazimo koristeći jezik tela i gestikulaciju. Zaista smo uživali u svakom trenutku“, rekla je Bećiri.

Ovo je bilo nazaboravno iskustvo  i za učenike srpske srednje škole, koji su kazali da su ih drugari iz škole "Sezai Suroi" odlično dočekali, rekao je učenik Stefan Stošić.

„Zajedničkim radom smo ulepšali jednu prostoriju njihove škole, a uz to smo se odlično zabavili. Moja drugarica Katarina i ja smo već imali priliku da učestvujemo u sličnim radionicama, tako da smo znali šta tačno treba da se radi. Jedini nedostatak ovog druženja je to što nismo imali dovoljno vremena da se bolje upoznamo sa novim drugrarima, tako da to moramo da ispravimo.Jedva čekamo novo druženje“, rekao je Stošić, učenik škole „Sveti Sava" u Bujanovcu.

Ovo je samo prva od planiranih zajedničkih akcija mladih srpske i albanske nacionalnosti u Bujanovcu, tokom kojih će udruženim snagama raditi na stvaranju boljih uslova za odrastanje mladih u ovom gradu.

Pomenuta aktivnost se sprovodi u okviru projekta "Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED)", koji finansira Vlada Velike Britanije, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need, u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network i NVO Aktiv.  

Izvor: Vranje njuz, OK Radio, Bujanovačke i Koordinaciono telo