Arhiva vesti
                   

ALBANSKI I SRPSKI POLICAJCI NAPRAVILI PUT DO CRKVE U ORAOVICI KOD PREŠEVA

1. Jun 2020.

Preševo - Albanski i srpski policajci iz policijske stanice (PS) u Preševu uspeli su zajedničkim snagama da probiju novi put do crkve u selu Oraovica pošto je postojeći ograđen jer se nalazi na privatnom posedu.

Srbi i Albanci, pripadnici policije u PS Preševo, uz pomoć ljudi iz crkvenog odbora, zajednički su obezbedili vernicima pristup crkvi u selu koje je poslednjih decenija etnički albansko.

Marjan Petrović, komandir policijske ispostave PS u Preševu, priča kako su njegovi policajci još jednom pokazali ljudskost, ne deleći ljude po nacionalnoj ili verskoj osnovi.

„Vlasnik katastarske parcele je zatvorio put i ogradio ga betonsko žičanom ogradom, tako da je odlazak do crkve bio otežan. Angažovanjem policijskih službenika PS Preševo, uz saradnju članova crkvenog odbora i građana dobre volje, kao i privatnih preduzetnika, obezbeđeno je pogonsko gorivo, te smo otvorili novi put u pravcu crkve, neposredno iznad policijskog odeljenja u selu Oraovica. Dokazali smo i ranije da zajedno, bez obzira na nacionalnu pripadnost, možemo da rešimo sve probleme“, rekao je Petrović.

Policija u Preševu je multietnička, a njeni pripadnici, kako Srbi, tako i Albanci, poznati su po svojoj humanosti. Srbi ovde ne žive decenijama, ali je ostala crkva na brdu iznad sela gde se okupljaju u dane većih praznika.

Policajci iz PS Preševo su ranije okrečili i crkvu u selu Reljan, gde žive i Srbi i Albanci.

Izvor: OK radio, Bujanovačke i Koordinaciono telo