Arhiva vesti
                   

ALBANCI TRAŽE PORODILIŠTE

24. Oktobar 2013.

Razmatranjem mogućnosti da Preševo dobije porodilište, krajem ovog meseca, počeće rešavanje problema Albanaca sa juga Srbije, sadržanih u izveštaju od sedam tačaka Vlade Srbije. U prvom krugu su pitanja zdravstva i socijalne zaštite, a konkretna rešenja očekuju se tokom predstojeće posete ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović. Ovo je u sredu potvrdio Zoran Stanković,  predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. On naglašava da će svi problemi iz zdravstva, ali i drugih oblasti, biti rešavani u okviru Ustava, zakona i međunarodnih konvencija.Na dnevnom redu biće mogućnost da Preševo dobije porodilište, ali i da u ovaj grad bude izmešten deo apotekarske ustanove čije je sedište u Vranju . Među tačkama izveštaja je i zahtev da u Preševu bude osnovana bolnica, kao i ustanova za brigu o osobama sa posebnim potrebama.Stanković je naglasio da će pitanja iz oblasti zdravstva činiti samo prvu rundu razgovora o zahtevima Albanaca. Lista zahteva je strogo ograničena Vladinim izveštajem, a njeno proširivanje na druge teme neće biti moguće. Posle prvog kruga pitanja na red dolaze ostale tačke, koje uključuju zastupanje i integraciju Albanaca u državne institucije, ekonomski oporavak, decentralizaciju u pravosuđu i obrazovanje.

Posebna pažnja će biti posvećena rešavanju problema dugoročnog korišćenja zastave i drugih simbola albanske manjine. Ovo pitanje redovno izaziva napetost na jugu zemlje, posebno na albanski nacionalni praznik Dan zastave. U njegovoj  suštini je činjenica da su Albanci jedina nacionalna manjina u Srbiji čiji nacionalni savet još nema svoju zastavu, već umesto nje koristi državnu zastavu južnog suseda. Isticanje tuđih simbola, prema našim zakonima, nije dozvoljeno.Izveštaj u sedam tačaka, koji je polazna osnova za rešavanje problema albanske manjine, zaključen je juna ove godine posle sastanka Albanaca sa premijerom Ivicom Dačićem. Tada je postignut dogovor da se pitanja rešavaju u tri faze, a da prva na red dođu ona čija su rešenja moguća na kratki rok.

U očekivanju realizacije Vladinog izveštaja sa zahtevima Albanaca, svoje zahteve su istakla i srpska udruženja iz Bujanovca. Oni traže hitan popis stanovništva sa juga Srbije, na osnovu čijih rezultata bi bio pročišćen birački spisak.

Izvor: Večernje novosti i Koordinaciono telo