Arhiva vesti
                   

ALBANCI ĆE NAJVEROVATNIJE IMATI JEDNOG PREDSTAVNIKA U IZBORNOJ TRCI

11. Februar 2014.

Pokret za demokratsko delovanje Rize Halimija će najverovatnije biti jedina albanska partija sa juga Srbije koja neće bojkotovati vanredne parlamentarne izbore zakazane za 16. mart.

Za razliku od prethodnih godina, kada je Halimi pred birače izlazio u kolaiciji sa albanskim strankama, ovog puta je on blizu odluke da na izborima učestvuje sa drugim manjinskim partijama – hrvatskim, mađarskim i bošnjačkim.

Tako prethodna odluka šest albanskih partija sa juga Srbije da ignorišu parlametarno glasanje neće presudno uticati da birači ove nacionalnosti ostanu kod kuće 16. marta.

Prema mišljenju Dušana Janjića iz Etničkog foruma, stav albanskih bojkotara direktno je povezan sa njihovom težnjom da odnose sa Vladom Srbije održavaju  u „zaleđenom“ stanju, kao i namerom da internacionalizuju probleme za koje rešenja čekaju od Beograda.

„Iza svega stoji njihov stvarni cilj – da svi Albanci budu zajedno. Drugi motiv je da se politički uništi Halimi, čiji je uticaj već oslabio. On je puno investirao u vezu sa Beogradom i na prošlim izborima ušao u srpski parlament, čime je dao punu potvrdu da je oblast Preševa deo Srbije, dok za druge Albance to nije tako“, rekao je Janjić, po čijem mišljenju bi Halimijevo odsustvovanje sa izbora bilo i njegovo političko samoubistvo.

Predednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković, je izjavio da je Beograd albanskim liiderima na jugu Srbije uvek prenosio želju da učestvuju na izborima. Tako je i sada:

„Pozivamo ih da izaberu svoje predstavnike u Narodnoj skupštini i tako ostvare svoje zahteve kroz usvajanje zakona na koje mogu sigurno da utiču kao samostalni poslanici ili u sklopu neke poslaničke grupe. Na taj način će se njihov glas više čuti i moći će da učestvuju u političkom životu Srbije i kreiranju zakona, koji bi im omogućili još bolje uslove za život i rad.

Izvor: Večernje novosti i Koordinaciono telo