Arhiva vesti
                   

AKO ŽELITE SA ŽIVITE NA SELU DRŽAVA KUPUJE KUĆU

30. Jun 2021.

Beograd - Mladi koji žele da žive na selu, a nisu vlasnici nijedne nekretnine, mogu se do 1. novembra prijaviti na konkurs Ministarstva za brigu o selu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu napuštenih seoskih kuća.

Vrednost kuće i okućnice mora biti do 1,2 miliona dinara, a mogu konkurisati građani mlađi od 45 godina.

Kako je navedeno u Konkursu koji je raspisan juče, jedan od uslova za prijavu je i da je građanin u braku ili trajnijoj vanbračnoj zajednici ili da je samohrani roditelj ili mladi poljoprivrednik. Takođe, onaj koji podnosi prijavu ne sme da bude u krvnom srodstvu sa prodavcem kuće koju želi da kupi.

Neće moći da se prijave oni koji su u postupku odobravanja kredita, subvencija ili bespovratnih sredstava za kupovinu nekretnina, niti oni koji imaju neplaćene poreze i doprinose.

Za program je neophodno da se najpre prijave i lokalne samouprave, a njima treba da se obrate građani koji su zainteresovani da žive u napuštenim kućama.

”Podnosioci prijave konkurišu zajedno sa jedinicom lokalne samouprave, a čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom, koju podnosioci prijave predlažu prilikom konkurisanja. Jedinica lokalne samouprave garantuje tačnost podataka i ispunjenost uslova koji se odnose na seosku kuću sa okućnicom” ,navode iz Ministarstva.

Što se tiče same kuće, u Konkursu navode da ona mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, da se ne nalazi u nekom gradu ili prigradskom naselju, da u blizini ima neku javnu službu i da bude upisana u katastar, a ni kuća ni okućnica ne smeju imati nerešene imovinsko-pravne odnose.

Iz Ministarstva naglašavaju i da budući vlasnici neće smeti da prodaju kuću u narednih deset godina i da građani mogu konkurisati samo jednom prijavom.

Detaljnije informacije o uslovima i samoj prijavi nalaze se na sajtu Ministarstva za brigu o selu.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo