Arhiva vesti
                   

AKCIJA ISKLjUČENjA STRUJE U PČINjSKOM OKRUGU

7. Avgust 2014.

Vranje/Bujanovac/Preševo -Na 13 lokacija u Pčinjskom okrugu rano juče počela je akcija isključenja struje neredovnim platišama i onima koji je kradu, a u kojoj učestvuje i policija, izjavio je u Vranju ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

„Akcija se sprovodi neselektivno i hoćemo da pokažemo da bez obzira na to da li je neko Srbin, Albanac ili pripadnik bilo koje druge nacije mora da plaća struju i mora da se ponaša zakonito, da ne sme da švercuje narkotike i ne može da poseduje ilegalno  oružje“, upozorio je Stefanović i ukazao da je plaćanje struje državno, a ne nacionalno pitanje.

On je rekao da je na zahtev Elektrodistribucije Vranje, na 18 lokacija obavljen pregled korisnika električne energije i objasnio da je uloga policije pružanje asistencije radnicima Elektrodistribucije.

„Nikome neće biti dozvolljeno da radnike fizički napada i preti njihovoj bezbednosti zato što su došli da obave svoj posao“, rekao je ministar, istakavši da se „ne radi o etničkom sukobu, već o sukobu ljudi koji rade svoj posao i kriminalaca“.

„Mi smo i danas u Velikom Trnovcu i seći ćemo struju onima koji je ne plaćaju. I ne samo tu, nego i na svakom drugom mestu. Struja se seče i u Vranju Srbima i Romima koji je ne plaćaju, pa ćemo tako seći i Albancima“, poručio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, konstatovano je da su Elektrodistribicija Vranje i EPS Srbije krađom struje oštećeni za više od milion i 300 hiljada dinara.

Ministar je naveo da je policija utvrdila razne modalitete krađe i nelegalnog korišćenja električne energije i izjavio da će protiv osumnjičenih lica biti podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Stefanović je precizirao da je na području Vladičinog Hana, Vranja, Preševa i Bujanovca, uključujući i selo Veliki Trnovac, obavljen pregled mernih uređaja i da su od ukupnog broja kontrolisanih mernih mesta četiri u vlasništvu privrednih subjektata, a 14 porodična domaćinstva.

Ministar je dodao da je prekinuto dalje snabdevanje električnom energijom tih domaćinstava i najavio da će akcija biti nastavljena.

Ministar Stefanović je ukazao i da je u sklopu akcije, na području Preševa, pronađen i jedan pištolj sa pet metaka u ilegalnom posedu, a u Bujanovcu 26,06 grama opojne droge za koju se sumnja da je heroin.

Ministar je na konferenciji za novinare, koja je održana nakon posete Policijskoj upravi Vranje, rekao da je ministarstvo zadovoljno „nekim” rezultatima Policijske uprave Vranje  ali i da „u naredna tri meseca očekuje još više”.

Stefanović je kao cilj ove uprave postavio „smanjenje kriminaliteta, zaustavljanje ilegalnog prometa narkoticima i duvana, čime bi se građanimana na ovom području garantovala bezbednost”.

„Zna se da Policijska uprava Vranje radi u veoma složenim uslovima koji su pogodni za  izvršenje krivičnih dela“, rekao je Stefanović i dodao da „ne sme da postoji bilo kakva korupcija u policiji” ali i da je „potrebna veća saradnja sa građanima”.

On je obećao da će se založiti da Policijska uprava Vranje dobije veći broj policijskih službenika , što bi omogućilo i njen efikasniji rad.

 Policijsku upravu Vranje je, zajedno sa Ministrom Stefanovićem , posetio i direktor policije Milorad Veljović.

Izvor: Jugmedia, Jugpres i Koordinaciono telo