Arhiva vesti
                   

8.juni 2010.godine

8. Jun 2010.

Riza Halimi: Zadovoljni smo rezultatima izbora za Nacionalni savet Albanaca

Na prvim izborima za Nacionalni savet Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medvedđi ubedljivo najveći broj glasova ( 81 odsto) dobila je najstarija albanska Partija za demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija. Ostatak je pripao listi koju je predložila Demokratska unija Albanaca (DUA) Rahmija Zuljfijua. Demokratska partija Albanaca (DPA) aktuelnog predsednika opštine Preševo Ragmija Mustafe (DPA) i Demokratska unija doline (DUD) dr Skendera Destanija bojkotovale su izbore i najavile da neće priznati izborne rezultate.

“Ovakvi rezultati su očekivani. PDD je i na prethodnim lokalnim izborima uspela da ostvari ovakve rezultate pokazujući svoj integrativni faktor na regionalnom nivou. Najvažnije je da su Albanci prepoznali značaj osnivanja saveta, o čemu govore i podaci o izlaznosti. U Medveđi je to iznad 75 procenata, Preševu 59, a Bujanovcu blizu 51 procenat“, rekao je lider PDD i narodni poslanik Riza Halimi.

Kako je protekla kampanja, obzirom na činjenicu da su dve partije od početka bile za bojkot?

„Uprkos tome štu su DPA i DUD vodile anti-kampanju i što smo mi  imali prilično kratk rok za mobilizaciju glasača, uspeli smo da prevaziđemo probleme. Problema je bilo i oko formiranja jedinstvenog biračkog spiska, ali uz velike napore uspeli smo da ceo proces prođe transparetno i bez većih problema. Albanci u regionu pokazali su visoki stepen svesti da napokon dobiju svoje predstavničko telo.

Šta će biti prioritet u radu Nacionalnog saveta Albanaca ?

„U prvom redu problemi u obrazovanju. Reč je o programima nastave, udžbenicima, ne priznavanju diploma sa fakulteta u Prištini. Problema ima i u službenoj  upotrebi albanskog jezika. To nisu problemi od juče, ali sada moramo da ih rešavamo mnogo bržim tempom. Postoje problemi i u kulturi i saradnji na tom nivou sa državnim institucijama Srbije.Očekuje nas veliki posao i zato je jako značajno što su glasači to shvatili“.

Kakav će stav NSA biti prema procesu decentralizacije i hoće li biti specifičnih zahteva u oblasti autonomije Albanaca na jugu Srbije ?

„Tu je Zakon o nacionalnim savetima manjina jasan i on predviđa jednu vrstu kulturne autonomije. Mi ćemo na tome svakako raditi kroz rešavanje već navedenih problema sa kojima se Albanci suočavaju u regionu juga Srbije.Većom autonomijom brže će se, po mom mišljenju, rešavati problemi i smanjivati rizici od mogućih međuetničkih konfilkata koje smo u prošlosti imali u ovom regionu koji se naslanja na Kosovo i Makedoniju“.