Arhiva vesti
                   

70 ODSTO POTREBNIH UDžBENIKA NA ALBANSKOM JEZIKU SPREMNO ZA NAREDNU ŠKOLSKU GODINU

30. Avgust 2013.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri kaže da je za predstojeću školsku godinu obezbeđeno 70 odsto potrebnih udžbenika na albanskom jeziku za osnovne škole.

Za predstojeću školsku godinu obezbeđeno je 70 odsto potrebnih udžbenika na albanskom jeziku što je veliki napredak u odnosu na prethodne godine, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri.

Bećiri je rekao da su udžbenici na albanskom jeziku obezbeđeni na tri načina: prevodom na albanski udžbenika koji se koriste u nastavi na srpskom jeziku; uvozom nekih udžbenika iz Albanije; na osnovu odobrenja Ministarstva prosvete i izrade udžbenika čiji su autori Albanci iz Preševa i Bujanovca.

"Zajedničkim naporom Nacionalnog saveta Albanaca i Ministarstva prosvete za ovu školsku godinu obezbeđeno je 80 knjiga za osnovnu školu, što je 70 odsto od potrebnih udžbenika. Nisu još obezbeđeni udžbenici iz istorije, geografije, muzičkog i likovnog, jer nemamo ljude koji su zainteresovani da ih prevedu", izjavio je Bećiri.

"Iz Albanije su, po odobrenju Ministarstva prosvete, nabavljeni udžbenici albanskog jezika od prvog do osmog razreda. Svim školama u kojima se održava nastava na albanskom jeziku smo dostavili spiskove sa udžbenicima koje je odobrilo Ministarstvo prosvete i svi su obavezni da se toga pridržavaju", rekao je Bećiri.

Dok je pitanje obezbeđivanja udžbenika na albanskom jeziku za osnovnu školu skoro rešeno, za udžbenike za srednje škole za sada nije urađeno mnogo, dodaje Bećiri.

"Za srednje škole u nastavi će se koristiti i dalje stari udžbenici ili beleške jer je potrebno 350 knjiga za desetak smerova, a u toj oblasti za sada nije mnogo urađeno", izjavio je Bećiri.

Izvor: RTS