Arhiva vesti
                   

7.6.2010

7. Jun 2010.

Prvi izbori za predstavnike manjina u Srbiji

U Srbiji su juče održani prvi izbori na kojima je više od 400.000 pripadnika nacionalnih manjina u 161 opštini biralo predstavnike u Savete nacionalnih manjina. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava proglasilo je ukupno 77 lista, a najviše su ih prijavile vlaška i romska manjina. Konačni rezultati izbora biće objavljeni 9. juna.

Nacionalne savete izabraće 19 nacionalnih manjina, 16 na neposrednim izborima, dok će Hrvati, Makedonci i Slovenci ta tela birati posredno.

Glasanje za Savet nacionalnih manjina Albanaca u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa proteklo je bez problema, a sva glasačka mesta otvorena su na vreme.

Albanci su glasali za Partiju za demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija i listu Demokratske unije Albanaca (DUA) Rahmija Zuljfije.

Predsednik Partije demokratskog delovanja Riza Halimi izjavio je da očekuje da izbori za Nacionalni savet Albanaca budu uspešni, jer se radi o novom projektu i veoma važnoj instituciji koja će da radi u interesu Albanaca u južnoj Srbiji. Halimi očekuje da će se preko Nacionalnog saveta "rešiti niz veoma teških problema nagomilanih u poslednje dve decenije i stvoriti perspektiva za život novih generacija".

I predsednik ogranka Demokratske unije Albanaca za Preševo Naser Aziri ističe važnost izbora za Albance iz južne Srbije. „To je prilika da Albanci još jednom pokažu da su spremni da realizuju svoja individualna i kolektivna prava u partnerstvu sa državnim organima i međunarodnom zajednicom“, rekao je Aziri.

„Ovo su prvi izbori gde će nacionalne manjine izabrati svoje predstavnike i na taj način uticati na svoja prava u oblasti obrazovanja, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma i kulture. Saveti imaju nadležnosti po pitanjima koja se tiču identiteta“, naglasio je Petar Antić, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava.

Ambasador misije OEBS u Srbiji Dimitros Kipros ocenio je da su izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina protekli bez većih problema.