Arhiva vesti
                   

7. mart 2009. god.

7. Mart 2009.

Izgradnja Koridora 10, ulaganje u infrastrukturu 40 nerazvijenih opština i infrastrukturna podrška razvoju automobilske industrije u Kragujevcu - tri su najznačajnija projekta u koje će ove godine iz Nacionalnog investicionog plana biti uloženo gotovo 8,2 milijarde dinara.
Prema rečima Verice Kalanović, ministarke za Nacionalni investicioni plan, Vlada Srbije je usvojila odluku da se iz NIP sa 20,5 milijardi ove godine finansira 431 od ukupno 4.020 prijavljenih projekata. Za koridor 10 izdvojeno je pet milijardi dinara, za Kragujevac milijardu i 150 miliona, a za pomoć najugroženijim opštinama, kao što su Bujanovac, Surdulica, Babušnica, Tutin, Bojnik iz NIP su planirane dve milijarde.

- Ukoliko budemo dovoljno efikasni i ta sredstva utrošimo na pravi način osetiće se blagi pomak u razvoju i u ovoj godini, koja će biti teška - ukazuje ministarka Kalanović.

Strateški prioritet NIP je razvoj infrastrukture, koji je osnovna pretpostavka za podizanje standarda građana i razvoj zemlje, navela je Kalanovićeva.

Ovo je prvi put da se sa nacionalnog nivoa ulaže u infrastrukturu 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji - kaže za "Novosti" ministarka Kalanović. - Saobraćajna, komunalna i ostala infrastruktura u ovim opštinama je u veoma lošem stanju jer se godinama ništa nije ulagalo. Izdvojićemo novac i za edukaciju zaposlenih u ovim lokalnim samoupravama, kako bi stekli neophodna znanja za upravljanje projektima.