Arhiva vesti
                   

31. mart 2010. god.

31. Mart 2010.

Vranje - Ministarka za NIP Verica Kalanović smatra da država treba da ulaže više u jug Srbije, ali da je za to potrebna i jača inicijativa lokalnih samouprava.

Ukupna ekonomska i socijalna situacija u Bujanovcu, Preševu i ostalim opštinama na jugu Srbije je izuzetno teška, čak dramatična, zaključeno je juče na tribini u Bujanovcu pod nazivom "Ekonomski razvoj juga Srbije i značaj lokalnih inicijativa".  Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović je istakla da država Srbija, ne samo preko fonda na čijem je čelu, ulaže u ovaj, kao i svaki drugi deo Srbije u skladu sa svojim mogućnostima.

"Istina je da država mora više da vodi računa o sopstvenom ravnomernom razvoju, a to znači da više ulaže i u južnu Srbiju, ali je takođe istina da odavde, iz ovih opština, moraju da budu snažnije inicijative i privrednika i lokalnih samouprava", dodala je ona.

Ministarka Kalanović je naglasila da će se, pored krize i opšte besparice, ipak naći mogućnosti da se i u NIP-u i drugim ministarstvima, pronađu načini za dodelu dodatnih sredstava nerazvijenim delovima zemlje.

Predsednici opština Bujanovac i Preševo, Šaip Kamberi i Ragmi Mustafa, istakli su da u celini gledano mogu da budu zadovoljni nivoom brige NIP-a prema jugu Srbije.

"Naša saradnja se posebno popravila tokom poslednjih par godina, tako da smo mi od NIP-a prošle godine dobili 76 miliona dinara. To je dobro, ali je nedovoljno da bi se u kratkom vremenskom periodu ispravile velike ekonomske nepravde prema ovom kraju", rekao je Kamberi.

Predsednik opštine Preševo, Ragmi Mustafa je istakao da je sredini, koja ima  ogromnu stopu nezaposlenosti od 70 odsto, potrebno da kod države ima drugačiji tretman.

"Imamo li u vidu kako je bilo pre, ja moram istaći da smo zadovoljni sa 30 miliona koliko smo lane dobili od NIP-a. Ipak, to je i dalje isuviše skromno za opštinu koja tek sada stvara infrastrukturu za brži ekonomski razvoj", izjavio je Mustafa.

Tribinu “Ekonomski razvoj juga Srbije i značaj lokalnih inicijativa“, organizovao je Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije iz Leskovca.

Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan saopštilo je da će Verica Kalanović danas u Jagodini da razgovara sa predsednicima 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji o nastavku programa NIP-a koji je započet prošle godine.