Arhiva vesti
                   

31. mart 2009. god.

31. Mart 2009.

Prvi sastanak novog Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu trebalo bi da bude održan već u toku ove nedelje, nakon što je prošlog petka potpisan sporazum o rekonstrukciji tog tela u koje su se posle dve godine vratili i predstavnici albanskih partija sa juga Srbije.

„Optimista sam u pogledu daljeg rada Koordinacionog tela. Očekujem da svi zajedno uložimo napore da obezbedimo razvoj privrede i realizaciju programa koji postoje još od 2001. kada je telo formirano. Nastavićemo i sa projektima iz oblasti infrastrukture. Nadam se većoj efikasnosti Koordinacionog tela i drugačijem odnosu prema nama. To znači, zajedničko učešće, kao i odgovornost”, kaže za „Politiku” Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac.

On navodi da je jedna od značajnijih novina to što novi sporazum predviđa da se odluke u Predsedništvu Koordinacionog tela (KT) donose konsenzusom, „što u prethodnom periodu nije bio slučaj, jer ne samo da nismo učestvovali u donošenju odluka, već o mnogo čemu nismo ni bili obaveštavani”.

Kamberi najavljuje i da će on biti prvi od predsednika tri opštine koji će obavljati funkciju zamenika predsednika Koordinacionog tela. Prema sporazumu koji su u Beogradu potpisali predsednik toga tela i ministar za državu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi i šef misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad, predsednici opština Bujanovac, Preševo smenjivaće se na ovom mestu svakih godinu dana.
Potpredsednik Koordinacionog tela Sima Gazikalović, takođe, optimista je u pogledu daljeg rada tela koje praktično nije funkcionisalo i pre nego što su ga, nezadovoljni što se ne uvažavaju njihovi zahtevi, napustili albanski predstavnici.

„Ovo je treći sporazum u kome učestvujem i nadam se da će biti treća sreća. Očekujem da ubuduće sve probleme, kojih u ovom kraju nije malo, zajednički rešavamo. Naravno i da zajednički snosimo odgovornost za učinjeno. Moramo pokušati da pokrenemo privredu, da povratimo i međusobno poverenje građana različitih nacionalnosti, ali i njihovo poverenje u državu Srbiju”, kaže Gazikalović.

On, međutim, dodaje da se multietničnost mora potvrditi i „na terenu”, odnosno da u lokalnoj vlasti na jugu Srbije moraju učestvovati i predstavnici Srba, što sada nije slučaj.
I Šaip Kamberi se nada da će vladajuće koalicije u tri opštine biti „proširene” i srpskim partijama. „Nadam se da će ovde vlast biti multietnička, kao što se nadam da će doći i do potpune integracije Albanaca u državne organe”.