Arhiva vesti
                   

3.8.2010. godine

3. Avgust 2010.

MAĐARI POMAŽU NACIONALNI SAVET ALBANACA


Prošlonedeljna poseta ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića Nacionalnom savetu Mađara, osim razgovora o finansiranju ovih tela, dovela je i do dogovora o pružanju pomoći Nacionalnom savetu Albanaca. Ministar Čiplić i predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec dogovorili su se oko pomoći koju će predstavnici Mađara pružiti Albancima s juga Srbije da bi što lakše “postavili na noge” novoosnovani savet. Tamaš Korhec za “Dnevnik” kaže da je inicijativa potekla od ministra Čiplića.

„Prvi put se dešava da albanska zajednica pokazuje interesovanje za uključivanje u sistem zaštite prava nacionalnih manjina u Srbiji. U tom pogledu je i pokrenuta inicijativa da, nakon sedam godine od osnivanja drugih nacionalnih saveta, albanska zajednica van Kosova izabere svoj nacionalni savet. Održali su izbore i konstituisali se. Pošto Nacionalni savet Mađara ima najveće iskustvo u funkcionisanju u Srbiji, odlučili smo da to iskustvo podelimo s Albancima“, rekao je Korhec.

Kako ističe, s Albancima će podeliti znanje o funkcionisanju saveta Mađara u novom sastavu, ali i o njihovim ranijim iskustvima. “Sastanak na nivou predsednika nacionalnih saveta trebalo bi da se održi sledećeg meseca u Beogradu, nakon čega bismo ih upoznali sa našom dokumentacijom, načinima komuniciranja sa institucijama, saradnjom sa lokalnim samoupravama, ministarstvima i drugim organima“, rekao je Korhec.

On je dodao da je spreman da pomogne jer konstituisanje Nacionalnog saveta Albanaca može da ima pozitivan uticaj na stabilnost međunacionalnih odnosa u Srbiji, ali i na jačanje pozicije Srbije u Evropi. On kaže da je do sada bilo samo telefonskih razgovora s albanskim kolegama, ali da će pravi posao da usledi nakon susreta u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

U neophodnost pomoći uveren je i nedavno izabrani predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri. On je potvrdio da je kontakata već bilo i da sada očekuje sastanak na kojem bi mogao malo više da  sazna o načinu na koji Nacionalni savet Albanaca treba da funkcioniše.

„Formirali smo Nacionalni savet, izabrali članstvo, a sve ono što nam sada nije jasno očekujemo da nam razjasne prijatelji iz Nacionalnog saveta Mađara“, rekao je Bećiri. Kako je naglasio, pomoć mađarskih kolega značiće mnogo albanskoj manjini na jugu Srbije, naročito u oblasti finansiranja. Bećiri je najavio posetu Subotici i pre zvaničnog sastanka planiranog za septembar.