Arhiva vesti
                   

3.12.2009.god.

3. Decembar 2009.

Ministarstvo prosvete je, uz pomoć Školske uprave u Leskovcu, organizovalo  polaganje stručnih ispita, to jest ispita za licencu prosvetnih radnika i vaspitača albanske nacionalnosti u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, koji su na taj ispit čekali trinaest godina.

Više od 50 učitelja i vaspitača je prethodnih dana dobilo licencu, a od februara ispite će polagati i profesori u osnovnim i srednjim školama.

- Prosvetari su polagali ispit na maternjem jeziku u Preševu pred komisijom za koju je bio obezbeđen prevodilac na srpskom jeziku – rekao je Bratislav Vasić, načelnik Školske uprave.
Prema procenama načelnika društvenih delatnosti u Preševu Neđmedina Ahmedija, dve trećine prosvetara bilo je bez stručnog ispita.

- Doći u Beograd i otići u odeljenje, gde nikoga ne poznaješ i početi priču na srpskom, ne znam kako bi taj nastavnik realizovao čas. Veoma smo zahvalni ministru prosvete i gospodinu Vasiću što su nam omogućili dobijanje licenci - kaže Ahmedi.

Do prekida polaganja došlo 1996. godine, a nastavljeno je 2006. godine kada je licence dobilo oko 70 prosvetara. Potom je proces zaustavljen, bez obrazloženja, da bi bio obnovljen krajem oktobra ove godine.

- Sada se lakše diše. Mnogi prosvetari su bili u strahu da ne izgube posao - kaže Teljat Arifi, predsednik aktiva direktora u Preševu.