Arhiva vesti
                   

28.8.2010. godine

28. Avgust 2010.

Pomoć inicijativama za mali biznis na jugu Srbije

Organizacija HELP počela je kampanju na teritoriji grada Vranja vezanu za projekat „Smanjenje siromaštva kroz podršku lokalnom održivom razvoju u južnoj Srbiji“. Projekat  se realizuje na teritoriji gradova Niš i Vranje i opština Aleksinac, Bujanovac, Pirot i Preševo sa kojima ga finasira Vlada Nemačke. Ukupna vrednost je 956.200 evra, a trajaće od jula 2010. do decembra 2011. Vrednost dela projekta koji se sprovodi na teritoriji grada Vranja je oko 130.000 evra, od čega je finansijsko učešće grada oko 56.000 evra.

Sprovođenje projektnih aktivnosti HELP će organizovati u saradnji sa NVO „Edeas“ iz Bujanovca i „Eneca“ iz Niša.

Projektom, čiji je cilj doprinos održivom razvoju sa fokusom na osnaživanje   lokalnih privrednih struktura, omogućavanjem otvaranja novih radnih mesta, i koji predstavlja nastavak HELP - ovih aktivnosti, predviđena je podrška stvaranju novih radnih mesta kroz razvoj “start – up” biznisa i preduzetništva. U okviru ove projektne aktivnosti, na teritoriji Vranja biće podržano 50 klijenata u njihovim namerama za započinjanje ili razvoj poslovnih delatnosti. Podnosioci prijava sa kojima bude potpisan ugovor o donaciji dobiće opremu ili materijal prosečne vrednosti do dve hiljade evra za poslovnu i stručnu obuku u skladu sa njihovim potrebama i poslovno savetovanje.

HELP je svojim aktivnostima u periodu od 2004. godine do danas u Vranju, kroz četiri projekta, podržao 273 pojedinačna klijenta i pet kooperativa. Dve kooperative za plasteničku proizvodnju voća i povrća, kooperativa - inkubatorska stanica za proizvodnju pilića „Hibro pulus“ i kooperativa za proizvodnju domaćeg hleba i peciva „Tradicija i preduzetništvo“ su iz Vranja, dok je kooperativa - udruženje uzgajivača stoke i proizvodnje mleka „Prirodno i zdravo“ iz Surdulice, i sve su osnovane u periodu od 2008 do 2010. godine.