Arhiva vesti
                   

28.10.2010. godine

28. Oktobar 2010.

Ujedinjene nacije pomažu razvoj južnih srpskih opština

Opštine i gradovi u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu dobiće pola miliona dolara iz programa Održanje mira i inkluzivni razvoj (PBILD) koji se na jugu Srbije sprovodi preko Ujedinjenih nacija, rečeno je juče u Lebanu.

Na konferenciji za novinare posle sastanka Upravnog odbora PBILD-a rečeno je da je novac namenjen za regionalni razvoj i zapošljavanje ljudi, a uslov za odobravanje pojedinačnih donacija od 50 do 100 hiljada dolara je partnerstvo najmanje dve opštine.

„Projekat ima za cilj da ohrabri opštine i gradove na partnerstvo i da u naredna dva meseca pokažu koliko su spremni da stvore uslove za otvaranje radnih mesta. Ovo je jedan od više projekata na jugu Srbije koji se planira u naredne dve godine“, kazala je menadžerka PBILD programa Krisi Hirst. Gradovi i opštine svoje projekte mogu da prijave do 20. decembra, a novac za najbolje projekte biće podeljen februara iduće godine.

Predsednik Upravnog odbora centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić ocenio je da novca u Srbiji ima, ali da se može dobiti samo sa dobrim idejama i programima.

Direktorka tog centra Biljana Stanković naglasila je da će projekti kojima se bude konkurisalo za prvi deo sredstava biti i svojevrsna obuka za dalje konkurisanje za veće sume kod PBILD programa i fondova Evropske unije.

Na konferenciji su govorili i državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Duško Radaković i predsednik opštine Lebane Mića Stanković.