Arhiva vesti
                   

27. jul 2010.godine - Preuzeto od Tanjuga

27. Juli 2010.

Godišnjica prvih demokratskih izbora na jugu Srbije

VRANjE, 27. jul 2010.  – Na današnji dan 2002. godine, u Bujanovcu, Preševu i Medveđi održani su prvi posleratni demokratski izbori po tada novom Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Za nove predsednike opština izabrani su: u Preševu, Riza Halimi iz  Partije za demokratsko delovanje (PDD), u Bujanovcu, Nagip Arifi, takođe iz PDD, i u Medveđi, Slobodan Drašković iz Demokratske alternative (DA).

Na ovim neposrednim izborima, voljom birača, za predaednika opštine Bujanovac prvi put je izabran jedan Albanac, što su lokalni Srbi propratili sa gnevom i protestima.

I lokalnu vlast u Bujanovcu po prvi put posle Drugog svetskog rata preuzeli su Albanci pošto su osvojili 23, a Srbi 18 mesta. U Prešvu Albancima je pripalo 35 od 38 mesta, dok je srpska koalicija u Medveđi osvojila 19 od 25 mesta. Lokalni Srbi u Bujanovcu, već sutradan su organizovali proteste. Oni su prikupljanjem potpisa zatražili ponavljanje izbora na svim biračkim mestima, a za skromne izborne rezultate optužili su predsednika Koordinacionog tela Nebojšu Čovića i zatražili njegovu smenu.