Arhiva vesti
                   

26.11.2009.godine

26. Novembar 2009.

Sporazum o razumevanju koji su juče potpisale italijanske kompanije ”Ikaro” i ”Kozvik” sa leskovačkom Privrednom komorom i opštinama Vranje, Bujanovac i Medveđa, treba da dovede do ulaganja u obnovljive izvore energije korišćenjem termalnih izvora u Vranjskoj, Bujanovačkoj i Sijarinskoj banji.

Predsednik UO ”Kozvika” procenjuje da neće biti teško privući italijanske investitore koji bi ulaganjem ostvarili profit za sebe, ali i uštede za stanovništvo i privredu. Njihov konzorcijum u oblasti Toskana okuplja15 opština u kojima 6.000 domaćinstava koristi termalne izvore za zagrevanje. Međutim, termalni izvori se koriste i za proizvodnju struje.

Dragiša Popović, predstavnik opštine Medveđa, i Nebojša Stojanović iz vranjske lokalne samouprave ističu da Sijarinska i Vranjska banja ispunjavaju sve uslove ali da su za realizaciju potrebna milionska ulaganja. Izgradnja jedne termoelektrane od dva megavata, koja može da podmiri 2.000 domaćinstava, košta četiri miliona evra. Goran Jović, predsednik leskovačke Privredne komore kaže da već dve godine uspešno sarađuju sa Italijanima.

U Toskani se kao obnovljiv izvor energije koristi i snaga vetra za proizvodnju struje. Koliko je to unosan posao za sve govori i podatak da jedna opština direktno zaradi po 180.000 evra godišnje od preduzeća koja se bave proizvodnjom takve energije.