Arhiva vesti
                   

26.11.2009.god.

26. Novembar 2009.

Sporazum o ulasku u proces sertifikacije opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem u Inđiji je juče potpisalo devetnaest opština. Taj dokument je važan jer treba da pruži garanciju privrednicima i potencijalnim investitorima da će dobiti usluge i informacije koji će olakšati njihovo poslovanje. Od 53 prijavljene lokalne samouprave u program su ušli Šabac, Medveđa, Bujanovac, Niš, Pirot, Smederevo, Zrenjanin, Pančevo, Kruševac, Lapovo, Koceljeva, Stara Pazova, Sombor, Zaječar, Sremska Mitrovica, Čačak, Valjevo i Ruma.

Prema rečima ministra ekonomije Mlađana Dinkića, poslovna klima je ključna za privlačenje investicija i zato treba uvesti konkurenciju u trku za standarde.

On najavljuje da će se industrija sledeće godine iz Evropske unije polako seliti u Srbiju jer naša zemlja nije dizala poreze za vreme krize, kao što su to učinile zemlje u okruženju, pa je samim tim postala i konkurentnija.

Od toga kakvu komunikaciju lokalne samouprave imaju sa privrednicima, kakav kvalitet informacija pružaju i kojom brzinom to čine, zavisiće da li će investitori odlučiti da ulažu na njihovoj teritoriji.
„U tom smislu, što manje birokratije, što brže odlučivanje i jednostavniji pristup garantuju više investicija i radnih mesta”, rekao je Dinkić.

On je je podsetio da investitori ne vole komplikacije i odugovlačenje, ali ni susret sa korupcijom, koja je rezultat svega toga i poručio opštinama da ukidanje nepotrebnih akata treba sprovesti i na lokalnom nivou.

Ovaj program sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koja sarađuje sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, Pokrajinskim sekretarijatom za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju, Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza i MEGA programom USAID-a za podršku ekonomskom razvoju opština u Srbiji.