Arhiva vesti
                   

26. mart 2010. god.

26. Mart 2010.

Šef Misije OEBS u Srbiji Dimitrios Kipreos izjavio je da je Srbija ostvarila "enorman napredak tokom 2009" i da zauzima "veoma važnu poziciju u regionu".

On je izrazio nadu da će se ovakav "ritam napretka nastaviti i u budućnosti". Kipreos smatra da je formiranje Nacionalnih saveta "jedno od ključnih pitanja" na evropskom putu Srbije. Kipreos je kao "izuzetno značajan progres" označio odluku lokalnih albanskih lidera sa juga Srbije da formiraju Nacionalni savet Albanaca.

"Nalazimo se na tački gde sa sigurnošću možemo da kažemo da će direktnih izbora biti. Ali, moram da naglasim da ovo nije bio jednostavan proces i da ga nije bilo lako postići", objasnio je Kipreos. Ovo je jedno veliko dostignuće ostvareno uz izuzetne napore, dodao je Kipreos, koji ističe da se "formiranjem Nacionalnog saveta svakom građaninu daje mogućnost većeg upliva u direktni socijalni i politički život države".

"Na taj način, njegov glas će moći da se čuje glasnije", istakao je Kipreos, napominjući da bi "građanin trebalo da bude na izvoru dešavanja, što je izuzetno važno za njegovo aktivnije učešće u političkom životu".

Prema rečima Kipreosa, "do sada su građani albanskog porekla, kao sredstvo za komunikaciju sa celokupnim društvom i izražavanje svoje volje, imali samo političke stranke ili lokalne samouprave". Saveti nacionalnih manjina, obrazložio je Kipreos, zapravo su dodatno oruđe i institucija koja im daje dodatnu mogućnost da pokušaju da izraze svoju političku volju i ostvare neke promene.

Svaka ovakva dodatna mogućnost za bilo koju zajednicu predstavlja napredak i nove mogućnosti za bolji život, rekao je Kipreos.

Institucija nacionalnog saveta, precizirao je Kipreos, obezbeđuje ingerenciju svim  nacionalnim manjinama da u svojim rukama imaju rešenja za pitanja svoje kulture, obrazovanja, upotrebe jezika, kao i medija, što su značajni elementi.

Samim tim, dodao je on, "apsolutno je jasno da nacionalne manjine mogu da unaprede svoj položaj u društvu, promovišu vrednosti koje oni zastupaju i da se izbore za nešto bolje".