Arhiva vesti
                   

25.1.2011.godine

25. Januar 2011.

Nešto novo u Medveđi, jednoj od najsiromašnijih opština juga Srbije

Medveđa - Prošle godine u rudniku Lece u Medveđi zaposleno je 260 radnika. Pre tri godine rudnik Lece je dobio većinskog vlasnika – “Farmakom MB” iz Šapca. U obnavljanje zapuštenog rudnika uloženo je 10 miliona evra, a stručnjaci ocenjuju da će ta investicija brzo da se isplati. Prema rezultatima dosadašnjih istraživanja, intenzivna eksploatacija biće moguća u narednih pola veka.

Ove godine u Medveđi će početi i gradnja zatvora u kojem bi treblo da bude oko 200 novih radnih mesta. Gradnja počinje na proleće i trebalo bi da bude završena do kraja godine.

Filip Petrovski, direktor rudnika Lece, kaže da su značajna sredstva uložena u nabavku najsavremenije opreme i da se već sada plan ostvaruje sa oko 80 odsto, a da će uskoro učinak biti i veći. Stoga se očekuje otvaranje novih radnih mesta.

„Rudnik i Sijarinska banja su naše dve razvojne šanse. To se davno zna, ali očekujemo i pomoć nadležnih republičkih institucija“, rekao je Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa.

„Planovi su mnogo ambiciozniji, jer će nova radna mesta biti otvorena i u Sijarinskoj banji, i u manjim pogonima, koji bi trebalo da prorade tokom ove i narednih godina“, dodao je Drašković.

„Zahvaljujući donaciji od milion evra, u Medveđi će uskoro biti otvoren pogon za izradu paleta, briketa i drugih proizvoda. O tome se pregovara sa privrednicima iz Slovenije, a obezbeđen je posao za oko 40 radnika. Novi kolektiv će biti javno preduzeće“,najvio je Drašković.

Prema najnovijim statističkim podacima, na području šest opština Jablaničkog okruga, najbolje prosečne zarade imaju radnici u opštini Medveđa, a na začelju liste je Crna trava, najmanja lokalna samouprava na jugu Srbije.