Arhiva vesti
                   

21.06.2010. godine

21. Jun 2010.

Šansa za četiri opštine na jugu: uručeni sertifikati o poslovnom okruženju

Gradovi Subotica, Vranje, Leskovac i opštine Bujanovac i Pirot dobili su sertifikate za povoljno poslovno okruženje u okviru programa Nacionalnog saveza za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Na dodeli sertfikata u domu Narodne skupštie Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je rekao da lokalni razvoj zavisi od opština i gradova, a da je uloga Vlade Srbije da obezbedi infrastrukturu i izgradnju autoputeva koji će ih povezati. Naveo je da se svih pet opština i gradova, koji su dobili sertifikate, nalaze na Koridoru 10 i ocenio da će opštine sa manje birokratije i bržim izdavanjem dozvola privući više investitora. Dinkić je naglasio da primer dodele sertifikata Bujanovcu govori da i najsiromašnije opštine mogu da unaprede poslovno okruženje.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da sertifikati dodeljeni lokalnim samoupravama predstavljaju dokaz da su dostigle standarde efikasnosti i jednostavnosti potrebne za privlačenje investitora.

Šef Sektora za evropske integracije pri delegaciji Evropske unije u Srbiji Alberto Kamarata naveo je da se evro-integracije ne dešavaju na državnom, već na lokalnom nivou u zemljama članicama i državama koje žele da uđu u EU.

Ambasadorka Sjedinjenih američkih država Meri Vorlik naglasila je da je neophodno da lokalne vlasti mogu da obezbede investitorima informacije u kratkom roku i dodala da dobijanje sertifikata pokazuje spremnost opština za investicije.