Arhiva vesti
                   

20.7.2010. godine

20. Juli 2010.

ZA 25 OPŠTINA 17,5 MILIONA EVRA

Dvadeset pet opština sa juga i jugozapada Srbije dobiće 17,5 miliona evra za razvoj u naredne tri godine. Evropska unija će dati 13,5, Vlada Švajcarske 2,5 i Vlada Srbije 1,5 milion evra. Ovo je predviđeno sporazumom o realizaciji programa „Progres“ koji su u Vranju potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Program „Progres“ deo je globalnog partnerstva EU sa opštinama i u naredne tri godine podržaće razvoj opština na jugu i jugozapadu Srbije i smanjenje razlika u regionalnom razvoju. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić naglasio je da će realizacija programa „Progres“ doprineti boljem funkcionisanje opština, formiranju industrijskih zona, izgradnji infrastrukturnih i drugih objekata što će obezbediti bolji život građanima u ovom delu Srbije i dodao da će novac da bude utrošen za izradu projektnih dokumentacija i razvoj opština i gradova koji su suočeni sa siromaštvom, nezaposlenošću, neodgovarajućom infrastrukturom, lošim socijalnim uslugama i iseljavanjem.

Program evropskog partnerstva sa opštinama realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge  - UNOPS.

Ambasador EU u Srbiji Vensan Dežer ukazao je na važnost smanjenja razlika između razvijenih i nerazvijenih regiona, što je i cilj ovog projekta jer, kako je naglasio, „obično najrazvijeniji na severu i zapadu Srbije uspevaju da stvore i najbolje uslove za privlačenje stranih investicija“. Odgovarajući na pitanje da li su lokalne samouprave na jugu Srbije spremne za složenu proceduru apliciranja za sredstva iz ovog, ali i drugih programa koje finansiraju zemlje EU, Dežer je rekao da će biti „organizovani sastanci kako bi se postigao konsenzus između lokalnih vlasti ali i građana oko stvarnih potreba“.

„Značajno je da građani učestvuju u prepoznavanju strateških potreba u svojoj sredini i da to onda realizuju kroz servis lokalne samouprave. To mogu da budu problemi u odlaganju smeća, poboljšavanju vodosnabdevanja, ali i pružanju usluga građanima – preciziro je Dežer.

Predstavnik Švajcarske Beatris Majer, čija je vlada jedan od većih donatora „Progresa“, ukazala je na spremnost da se nakon decenije prisustva raznih donatora iz njene zemlje, na jugu Srbije sada radi „konkretno i transparentno na rešavanju problema koji bi poboljšali život svih građana“. „Imamo mnogo problema u obrazovanju, ali tu su i migracioni problemi, koji se mogu rešavati samo poboljšanjem standarda građana“, rekla je Majer. Sve aktivnosti na programu „Progres“ biće realizovane u skladu sa potrebama, ali i interesovanjem opština. Radiće se i procena mogućnosti da se za određenu aktivnost postigne željeni cilj u sredini gde se problem rešava što podrazumeva finansijsko učešće svake lokalne samouprave koja konkuriše za sredstva iz budžeta „Progresa“.

Za sredstva iz budžeta „Progresa“ mogu da konkurišu opštine Ivanjica, Nova Varoš, Novi Pazar, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin u jugozapadnoj Srbiji, kao i opštine Blace, Žitorađa, Kuršumlija i Prokuplje iz Topličkog okruga, kao i Bojnik, Vlasotinice, Lebane, Leskovac, Medveđa, Crna Trava, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranje, Preševo, Surdulica i Trgovište iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga.