Arhiva vesti
                   

20. januar 2011.godine

20. Januar 2011.

Cilj Koordinacionog tela je kvalitetniji i bolji život


Beograd – Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa formirano je 16. decembra 2000. godine u Bujanovcu, na zajedničkoj sednici vlada SR Jugoslavije i Republike Srbije, s ciljem da obezbedi bezbednost, a sada je u službi boljeg i kvalitetnijeg života u tom delu Srbije.

Prvi predsednik tog državnog tela bio je Nebojša Čović, koji je tu funkciju obavljao od decembra 2000. do avgusta 2005. godine, zatim Rasim Ljajić od septembra 2005. do avgusta 2008. godine, a ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković postao je predsednik Koordinacionog tela u septembru 2008. godine.

Direktor službe Koorinacionog tela za te tri opštine, Nenad Đurđević, rekao je da je u trenutku osnivanja osnovni prioritet Vlade bila bezbednost na jugu Srbije, a da je danas glavni cilj infrastrukturni razvitak, stvaranje uslova za obrazovanje i kvalitetniji život za građane svih nacionalnosti u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

"Ključ naših aktivnosti u narednim godinama biće obrazovanje mladih. Naredne godine trebalo bi da bude otvoreno odeljenje fakulteta iz Niša u Bujanovcu i Preševu", rekao je Đurđević, podsećajući da je prethodne godine otvoreno odeljenje pravnog i ekonomskog fakulteta u Medveđi.

Đurđević za veliko postignuće Koordinaciong tela smatra i formiranje multietničke vlasti u Bujanovcu u oktobru 2010.godine i očekuje da se to dogodi i u Preševu.

"Nama je važno da otvaramo komunikaciju između ne samo albanskih stranaka i predstavnika lokalne samouprave, već svih građana ka institucijama u centralnoj Srbiji i Vojvodini", rekao je Đurđević.

Prema njegovim rečima, Koordinaciono telo je učinilo veliki napor za osnivanje  Nacionalnog saveta Albanaca u avgustu ove godine i predstavlja vrstu spone između albanske nacionalne zajednice i institucija u Beogradu, odnosno Vlade Srbije.