Arhiva vesti
                   

2.6.2010. godine

2. Jun 2010.

Doskorašnji direktor RTV Bujanovac Džahid Ramadani magistrirao na Učiteljskom fakultetu u Vranju

Vranje, Bujanovac - Na jugu je prava retkost da Albanci u visokoškolskim obrazovnim ustanovama stiču akademska zvanja. To je poslednjih dana demantovao Džahid Ramadani, doskorašnji direktor lokalne Radio-televizije Bujanovac, koji je na Učiteljskom fakultetu magistrirao sa radom na temu „Mediji u obrazovanju“ i postao jedan od retkih Albanaca sa juga Srbije koji je stekao zvanje magistra na jednom od fakulteta Univerziteta u Nišu.

Ramadani je magistarski rad odbranio pred komisijom u kojoj su bili dekanica Učiteljskog fakulteta dr Stana Smiljković, kao i profesori ovog fakulteta dr Radivoje Kulić, dr Marjan Blažić i dr Milan Tasić.

„Mana medija uopšte, a pogotovo onih u lokalu jeste što se malo ili gotovo uopšte ne bave temama iz obrazovanja. Školama se bavimo samo kada nam u posetu dođe ministar ili neki političar, kao i u slučaju skandala. Uopšte se ne prate inovativni procesi u nastavi, kao ni napori prosvetnih radnika u poboljšanju kvaliteta obrazovanja, a takvih primera ima i na siromašnom jugu Srbije“, rekao je Džahid Ramadani koji ima više od tri decenije iskustva u praćenju aktivnosti u nastavi, jer je i sam bio prosvetni radnik.

Za dekanicu Učiteljskog fakulteta u Vranju dr Stanu Smiljković, odnos medija i obrazovnih institucija je polje koje je nedovoljno obrađeno u pedagoškoj literaturi i stoga je, kako kaže, Ramadanijev rad početak koji treba da bude provokacija i za druge da se bave ovom temom.

Inače, najveći broj Albanaca svoje školovanje obavlja na fakultetima u Prištini, Skoplju, Tetovu i Tirani, a ovo je prvi slučaj da jedan Albanac stekne zvanje magistra na fakultetu koji radi u okviru Univerziteta u Nišu.

Džahid Ramadani je doskora bio direktor i glavni i odgovorni urednik RTV Bujanovac i zaslužan je za otvaranje redakcija na albanskom i romskom jeziku uz podršku lokalne samouprave i međunarodnih organizacija čime je uspostavljen multietnički balans u oblasti informisanja.