Arhiva vesti
                   

19.8.2010. godine

19. Avgust 2010.

INTERVJU: SLOBODAN DRAŠKOVIĆ, PREDSEDNIK OPŠTINE MEDVEĐA – Preuzeto od NIN-a


Opština Medveđa, smeštena na 542 kvadratna kilometra, nalazi se na jugu centralne Srbije. U 35 mesnih zajednica, odnosno u 44 naselja, živi 10.760 stanovnika. Razgovaramo sa predsednikom opštine Medveđa Slobodanom Draškovićem.  

Zbog čega je infrastruktura u Medveđi loša, i da li se situacija popravlja poslednjih godina?

Što se tiče razvoja infrastrukture, veliku pomoć dobijamo od strane Koordinacionog tela. Ove godine smo dobili pomoć za infrastrukturu na području opštine u iznosu od 43 miliona dinara. Infrastrukturu radimo planski, a trenutno radimo put od Sijarinske banje prema Medveđi.

Četiri kilometra su već završena, očekujemo da Republička direkcija za puteve nastavi dalje izgradnju puta M9 koji se nastavlja prema Leskovcu, što bi nam obezbedilo dobru saobraćajnu komunikaciju. Kada govorimo o vodovodu i kanalizaciji, treba istaći da smo uradili zamenu cevovoda u varoši Medveđa dužine 1.200 metara. Zamenili smo azbestne cevi polietilenskim i ovih dana završavamo sekundarnu i primarnu mrežu. Od Ministarstva za lokalnu samoupravu dobili smo oko 14 miliona dinara za ulaganje u mesnim zajednicama, za koje smo završili tendersku dokumentaciju i potpisali ugovore.

Koji su danas osnovni potencijali privrednog razvoja Medveđe?

Okosnica razvoja u opštini je rudnik Lece, koji je pre nekoliko meseci pustio u rad predsednik Boris Tadić. Do kraja godine, u rudniku treba da se zaposli oko 350 radnika. Većina zaposlenih je sa područja opštine Medveđa i primetno je veliko interesovanje za posao u rudniku.

Zadovoljan sam privatizacijom rudnika od strane Farmakoma MB, gospodina Miroslava Bogićevića, jer radnici primaju dobre plate, a nama redovno uplaćuju poreze na zarade. Kada počne prodaja koncentrata, prihodi će biti još bolji i od rudnika očekujemo još veći priliv novca.

Moram da izrazim zahvalnost i gospodinu Milanu Markoviću, predsedniku Koordinacionog tela, koji se mnogo angažovao i pomogao oko privatizacije rudnika i oko toga da rudnik zaživi onako kako treba.

Koliko su ostale institucije Republike Srbije spremne da pomognu u rešavanju socijalnih problema u Medveđi, a koliko su za to otvorene evropske institucije?

Sa Evropskom unijom, preko IMG-a, izgradili smo zgradu sa osam stanova. Šest stanova smo dodelili raseljenim i izbeglim licima, a dva stana smo dodelili socijalno ugroženim građanima koji, nažalost, imaju decu sa posebnim potrebama.

Dodeli ključeva prisustvovao je ambasador Evropske unije Dežer i ministri Marković i Ljajić sa komesarom za izbeglice Tucićem.

Uz pomoć Minisgarsgva za rad i socijalnu politiku, izgradili smo dom za jednodnevni boravak starih i iznemoglih lica koji se već koristi, a očekujem da ćemo uz pomoć Vlade, Koordinacionog tela i Ministarstva za rad i socijalnu politiku, izgraditi smeštaj i za višednevni boravak, kapaciteta 50 osoba.

Imaju li mladi iz Medveđe mogućnost da, posle osnovne i srednje škole, nastave školovanje u svojoj sredini?

Za pohvalu je da imamo odeljenja dva fakulteta Univerziteta u Nišu, Pravnog i Ekonomskog. Prijavio se prilično veliki broj studenata i očekujemo drugi upisni rok.

Koji su, po vašem mišljenju, najveći do sada neiskorišćeni potencijali?

Opština Medveđa ima dobre privredne potencijale,  73 posto teritorije je pod šumama, što znači da imamo dosta drvne mase. Takođe imamo rudno bogatstvo pored Leca koji je već privatizovan, imamo ležište mermernog oniksa u Sijarinskoj banji, kvalitetnog kamena na teritoriji sela Bučumeta.

Teritorija opštine Medveđa je ekološki sasvim čista. Pogodna je za zasnivanje proizvodnje zdrave hrane biljnog i životinjskog porekla. U prečniku od 100 kilometara, nema nijedan zagađivač koji bi zagadio zemljište ili vazduh naše opštine. Kada je reč o aktivnostima lokalne samouprave, treba reći da radimo prostorni plan opštine, koji će do kraja godine biti gotov. Imamo detaljan, generalni plan i, na osnovu svega, u našoj opštini ima mnogo neiskorišćenog bogatstva, zbog čega bih preporučio investitorima da dođu kod nas i razviju svoj biznis.