Arhiva vesti
                   

18.06.2010.

18. Jun 2010.

Vilijam Infante posetio  Bujanovac

Stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante tokom svoje posete jugu Srbije razgovarao je sa predsednikom opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem o saradnji UN i lokalnih vlasti o pomoći za preostala 4.823 interno raseljena lica i izbeglice koje žive na području opštine Bujnaovac.

Od oko 200.000  izbeglih i interno raseljenih lica u Srbiji, približno 10 odsto živi u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, od čega najveći broj u Vranju, Leskovcu i Bujanovcu.

Poseta Vilijema Infantea vezana je za novi zajednički program UN na jugu Srbije pod nazivom „Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj“. Jedan od ciljeva ovog programa je pronalaženje dostojanstvenih uslova za život interno raseljenih i izbeglica. Zbog toga program predviđa tri oblika pomoći svima koji žele da napuste kolektivne centre, i to jednokratnu novčanu pomoć, građevinski materijal za dovršetak gradnje započetih kuća i pomoć pri kupovini seoskih domaćinstava, kao i besplatnu pravnu pomoć vezanu za pomenute pomoći. Za realizaciju ovih aktivnosti izdvojeno je 800.000,00 dolara, a sredstva su obezbeđena iz Fonda za dostizanje milenijumskih ciljeva razvoja Kraljevine Španije.

Na jugu Srbije, u Bojniku, Medveđi, Vlasotincu, Vladičinom hanu, Vranju i Leskovcu, već su urađeni lokalni akcioni planovi za pomoć interno raseljenim licima i izbeglicama u kolektivnim centrima. Neki od tih planova uključuju izgradnju socijalnih stanova, dok se drugi odnose na pomoć pri pronalaženju dugoročnog privatnog smeštaja, što ovaj program obezbeđuje. „Drago mi je da je Bujanovac na putu da usvoji lokalni plan akcije“, rekao je visoki predstavnik UN u Srbiji.

Tokom razgovora Kamberi je naglasio da Bujanovac ima mnogo problema, ali i da veruje da je napravljen pomak u pružanju podrške interno raseljenim licima i izbeglicama. „Nije lako biti predsednik opštine gde je stopa nezaposlenosti skoro 70 odsto i gde imate ovoliki broj interno raseljenih lica i izbeglica kojima su potrebni normalni stambeni uslovi i posao. Ipak, verujem da ćemo usvojiti sistemski plan za rešavanje njihovih problema i zadovoljan sam što imamo podršku UN kroz ovaj program“, precizirao je predsednik opštine Bujanovac.

Stalni koordinator UN za Srbiju i zaštitnik građana Saša Janković posetili su i naselje Salvatore, najbrojniji kolektivn centar u Bujanovcu,  dom za oko 200 interno raseljenih lica i izbeglica, a Vilijam Infante posetio je i porodicu Nadice Maksimović iz Gnjilana, koja je iskoristila pomoć koju je obezbedio program i kupila kuću u selu Lopardnice u blizini Bujanovca. „Mislila sam da nikada neću doživeti ovaj dan, da ponovo uđem u svoju kuću“, rekla je Nadica Maksimović koja je poslednjih deset godina provela živeći u kolektivnom centru sa mužem i troje dece.