Arhiva vesti
                   

15.10.2010. godine

15. Oktobar 2010.

Posle dve godine sporazum o multietničkoj vlasti u Bujanovcu

BUJANOVAC - Srbi i Albanci u Bujanovcu konačno su se dogovorili o formiranju multietničke vlasti, posle dve godine pregovora.
Stranke koje predstavljaju Srbe u budućoj bujanovačkoj vladajućoj koaliciji dobile su mesta pomoćnika predsednika opštine, zamenika predsednika skupštine, tri načelnika, četiri člana gradskog veća, zamenika direktora Doma zdravlja, direktore u gradskoj apoteci i biblioteci, kao i većinu u upravnim odborima u kojima će imati direktore.

„Ponudili smo još dva direktorska mesta u javnim preduzećima u želji da što pre formiramo multietničku vlast, jer je to način da Bujanovac lakše konkuriše za projekte“, rekao je Junuz Musliju, predsednik Skupštine Bujanovca.

Otvoren put ka sredstvima iz pretpristupnih fondova EU, usvajanje budžeta za sledeću godinu i, što je najvažnije, ravnomernije trošenje novca, bili su motiv i srpske strane da pristane na ponuđeno.

Potpisivanje sporazuma očekuje se sledeće nedelje. To će biti prelazni sporazum, zbog toga što nisu uspeli da se dogovore o tome „šta bi u ovom trenutku bila prava multietnička lokalna vlast“.

Vladajuću koaliciju ubuduće će činiti odbornici DS, GG „Stojanča Arsić i Miodrag Milković“ sa ukupno šest odbornika, te tri albanske partije PDD, PDP i DUA sa 21 predstavnikom. Opozicija će i dalje imati 14 odbornika SPS, DSS i SRS.