Arhiva vesti
                   

13.8.2010.

13. Avgust 2010.

KAMP SPORTA I TOLERANCIJE NA VLASINSKOM JEZERU

Na Vlasinskom jezeru 56 učenika osnovnih škola učestvovalo je u prvom „Kampu sporta i tolerancije”. Na ideju o organizovanju ovakvog druženja došla je grupa nastavnika fizičkog vaspitanja sa juga Srbije.

Osam nastavnika fizičkog vaspitanja iz Donje Trnave, Čokota, Leskovca, Medveđe i Sijarinske Banje odabralo je po sedam učenika koji su učestvovali u nedavno održanom kampu.

„Zanimljivo je da su na jednom mestu boravila deca uzrasta od 12 do 17 godina iz regularnih i multietničkih osnovnih škola, košarkaških klubova, kao i deca iz škole sa specijalnim potrebama. Učesnici su prvi put bili u kontaktu sa određenim grupama dece. Tako je petoro osnovaca iz Sijarinske Banje bilo albanske nacionalnosti. To što su srpski jedva govorili nije bila prepreka za druženje sa ostalim učesnicima ”, rekao je Marko Ristić, profesor fizičke kulture i koordinator ovog projekta.

Uslovi za učešće su bili jednostavni. Za boravak u kampu nisu bile presudne odlične ocene u đačkoj knjižici, već to da se dete aktivno bavi sportom i da ima primerno vladanje.

Tokom pet dana okupljeni osnovci takmičili su se na „Turniru tolerancije u košarci” gde su timovi formirani tako što su imena igrača izvlačena iz šešira.

Pored košarke, igrali su i fudbal, trčali na trim-stazi, imali kondicione treninge, ali i nekoliko radionica na kojima su učili i diskutovali o toleranciji i nasilju.

„Moram da naglasim da su deca već drugog dana počela da se druže među sobom na osnovu interesovanja, a ne na osnovu  toga iz kog su mesta došla“, rekao je  nastavnik Ristić.

Pre dve godine, sa još devetoro ljudi iz Srbije, bio je u sportskoj delegaciji koja je provela oko mesec dana u Americi.

„Učestvovali smo u okviru programa „Youth and Sport”, koji je finansirao USAID. Po povratku smo dobili mogućnost korišćenja granta, koji je trebalo da bude namenjen mladima i sportu. Vrlo brzo smo se dogovorili da organizujemo ovakav kamp“, rekao je Ristić, uveren da će se sličan kamp organizovati i sledeće godine.