Arhiva vesti
                   

10.4.2009.god.

10. April 2009.

Registracija raseljenih lica koja su zainteresovana za povratak na Kosovo i Metohiju biće organizovana u četiri kolektivna centra u Bujanovcu tokom maja, izjavio je poverenik republičkog Komesarijata za izbeglice u Bujanovcu Siniša Kovačević.

Kovačević je rekao da će registraciju raseljenih koji žele da se vrate na KiM u kolektivnim centrima sprovesti obučena lica iz UNHCR-a, dok će raseljeni koji se nalaze u privatnom smeštaju, ukoliko su zainteresovani za povratak, moći da se registruju u Vranju.

„Raseljenima koji se odluče za povratak nudi se izgradnja ili renoviranje kuće, kao i hrana, koju bi UNHCR distribuirao dva puta mesečno“, rekao je Kovačević. Prema najavi, UNHCR će u kolektivnom centru „Stara ciglana“ u Bujanovcu zainteresovane za povratak popisati 18. maja, u kolektivnom centru „Proleće“ 19. maja, u kolektivnom centru „Salvatore“ 20. i 21. maja, a u kolektivnom centru „Dečji vrtić“ 22. maja.

Kovačević navodi da se u kolektivnim centrima u Bujanovcu trenutno nalazi 406 raseljenih, i to najveći broj porodica iz opština Gnjilane, Vitina i Uroševac, za koje republički Komesarijat za izbeglice obezbeđuje smeštaj i tri obroka dnevno, a procenjuje se da se u privatnom smeštaju u Bujanovcu nalazi između 1.200 i 1.500 raseljenih lica. Registracija je počela 6. aprila i obavlja se u sledećim  gradovima Srbije: Vranju, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu.