Arhiva vesti
                   

1.4.2010. god.

1. April 2010.

Beograd - Opština Vršac je apsolutni pobednik takmičenja lokalnih samouprava u promociji investicija u Srbiji, koju je organizovao USAID u okviru Programa za  podsticaj ekonomskog razvoja u Srbiji. Druga nagrada pripala je Leskovcu, a treća Užicu. Nagrade su dobitnicima uručili Članovi Vlade Srbije, Mlađan Dinkić, Božidar Đelić i Oliver Dulić.  Na takmičenju pod nazivom „Investirajte u Srbiju“, predstavnici 28 srpskih opština su od 1. do 31. marta imali priliku da stručnom žiriju predstave ekonomske i investicione potencijale, kao i da ih izlože na finalnom okupljanju, na investicionom sajmu održanom juče u beogradskom  hotelu „Hajat“.

Pored tri glavne nagrade, predstavnici USAID-a i kompanija koje su učestvovale u nagrađivanju (Telenor, Austrian Airlines, Privredna banka Beograd i druge), uručuli su učesnicima takmičenja i pet specijalnih nagrada. Specijalno priznanje za vanredno zalaganje u lokalnom razvoju dobilo je Smederevo. Za najbolji partnerski projekat lokalne administracije i privrede nagrađen je Bujanovac, a najbolji sajamski nastup u hotelu „Hajat“, po mišljenju publike, imala je opština Bujanovac.

Najkvalitetniji promotivni materijal o investicionim potencijalima (veb sajt, investicione brošure i info listove), prema oceni stručnog žirija, imala je Subotica, dok je najbolje ekonomske podatke potencijalnim partnerima predstavio grad Novi Sad.

Paralelno sa prezentacijom opštinskih štandova, održane su i dve panel-diskusije pod nazivom  „Iz ugla privrede - saradnja privatnog i javnog sektora“ i „Pitajte ambasadore - Srbija na globalnom tržištu“, u kojoj su učestvovali ambasadori SAD, Španije, Nemačke, Slovenije, Austrije i Italije i gradonačelnici lokalnih samouprava. Ambasadorka SAD u Beogradu, Meri Vorlik, ocenila je da su „svi učesnici pobednici“ jer su imali ubedljivu priču zašto je baš njihova opština najprivlačnija za strane investitore. Ona je rekla da bi  takvu priču morala da ima i država, kao i da je sledeći korak  koji  mora da se učini  završetak reformi u Srbiji.