Arhiva vesti
                   

07. oktobar 2008. god.

7. Oktobar 2008.

BEOGRAD, 7. oktobar - Šef Koordinacionog tela za jug Srbije i Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je danas da Srbija neće priznati diplome studenata kojima se na bilo koji način dovode u pitanje njen suverenitet, teritorijalni integritet i politika.
Marković je Televiziji B92 rekao da je, posle dogovora "sa kolegama sa juga Srbije", potrebno predložiti rešavanje svih problema, uključujući i problem diploma.
Odgovarajući na pitanje o priznavanju diploma studentima koji su fakultete zavrssili na Kosovu na maternjem jeziku, on je rekao da je razgovarao s predstavnicima albanske zajednice i da je potreban dogovor s poslanikom u Skupštini iz reda Albanaca Rizom Halimijem i predsednicima opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.
On je ukazao na to da se traži priznavanje diploma koje su na formularima UNMIK-a i da već počinju da se pojavljuju i neki drugi dokumenti, sa pečatima na kojima piše "Republika Kosovo", koje Srbija ne može priznati.
Marković je naglasio da nije moguće delovati "pod pretnjom ili ucenom bilo koga", uz ocenu da će se sve to mnogo brže i kvalitetnije rešiti "ukoliko se Albanci uključe u naše Koordinaciono telo".
Podsetivši da je dogovoreno otvaranje odeljenja visokoškolske ustanove sa Beogradskog univerziteta u Medveđi i po jednog takvog odeljenja u Preševu i Bujanovcu sa Niškog univerziteta, Marković je naveo da će udžbenici i nastava biti na albanskom jeziku i da nije sporno koji će profesori predavati, ako će se pridržavati programa, koji je Srbija usvojila.
On je kazao da će u Medvedji udžbenici biti i na srpskom i na albanskom na ekonomskim smerovima kao što su bankarstvo, marketing, informatika, carina i da će do kraja godine u tom mestu biti otvoreno 200 novih radnih mesta.
Prema njegovim rečima, za diplome stečene u stranim državama, recimo u Tirani, predvidjena je nostrifikacija, a da je za diplome stečene u Prištini potreban dogovor, jer ne dolazi u obzir da se nostrifikuje nešto što dolazi iz Prištine, jer je Priština Srbija.