Opština Medveđa
                   

Medveđa

Opština Medveđa nalazi se u Jablaničkom orugu i pripada krugu najnerazvijenih opština u Republici Srbiji i prostire se na teritoriji od 524 km2. U cilju jačanja ekonomskih potencijala i razvoja ove opštine, osnovana je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Delovanje ove kancelarije zasniva se na ideji održivog razvoja opštine. Više o Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj možete naći ovde: Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj opštine Medveđa

Važno je istaći da je u protekle tri godine učinjen vidan napredak na planu eknomskog oporavka Medveđe. Kao značajne investicije na tom polju ističemo privatizaciju rudnika Lece u kojem je zaposleno skoro 400 radnika, i oporavak fabrike Termovent za proizvodnju peleta, u kojem je trenutno zaposleno 30 radnika sa tendencijom rasta broja zaposlenih.

Opština Medveđa od 2007. godine ima Turistička organizaciju koja se bavi razvojem turizma opštine. Glavni turistički potencijal opštine je Sijarinska banja. Zdrava životna sredina i zdrava hrana su njene su posebne karakteristike, a najveći potencijal predstavljaju mineralni izvori. U Sijarinskoj banji  postoji centar za rehabilitaciju „Gejzer“ koji pruža zdravstvene i turističke usluge.

Opština Medveđa ima jednu predškolsku ustanovu, šest osnovnih škola, jednu srednju školu, odeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Ukupan broj đaka u osnovnim školama je 569, srednju školu pohađa 410 đaka, a na odeljenjima dva fakulteta studira 75 studenata iz albanske i srpske zajednice.

U zgradi doma kulture održavaju se brojne manifestacije iz ove oblasti. U prostorijama ove ustanove smeštena je biblioteka i radio Medveđa.

U opštini Medveđa ukupno je registrovano 13 udruženja građana. Većina ovih udruženja svojim aktivnostima podstiče mlade na aktivizam i promenu okoline u kojoj žive, bave se zaštitom životne sredine, razvojem aktivnosti iz oblasti kulture i sporta i podsticanjem mladih iz različitih etničkih zajednica na međusobnu saradnju i druženje.

 

Internet stranica opštine Medveđa: www.medvedja.org.rs

Strateški plan opštine Medveđa Preuzmite dokument

Prezentacija o ekonomskim potencijalima opštine Medveđa “Investirajte u južni biser”